Kevés pénz, hiányzó szakemberek

Balatonfüred - A szakma finanszírozása rossz struktúrájú és kevés, jelentős a szakemberhiány és annak ellenére, hogy az egyik legrangosabb orvosi feladatok egyikéről van szó, elismertsége csekély.

Martinovics Tibor

Hangzott el a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság 37. kongresszusa alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Vimláti László a társaság elnöke hangsúlyozta: az aneszteziológiának nincs is külön finanszírozása, azt a sebészeti szakma támogatásába építették be. 

Az európai gyakorlatnak megfelelően önálló finanszírozást kellene kapnia, minimum a jelenlegi háromszorosát.
  
- A szakmánk nem tervezhető előre, ráadásul igen költséges ellátás. Az intenzív ellátás Európában szinte mindnehol önálló szakma, nálunk ez nincs így, holott az egészségügy, a betegellátás egyik kardinális területéről van szó - vélekedett Vimláti László, aki hozzátette: a hazai szakmai képzés kimagasló színvonalú, ám épp az említett problémák miatt sokan külföldön vállalnak munkát. 

Fülesdi Béla főorvos kiemelte: a szakma társadalmi elismertsége még mindig aggályos, ez is hozzá járul ahhoz, hogy a budapesti régiót leszámítva az aneszteziológia az egész országban hiányszakmának számít. 

A Balaton szabaidőközpontban zajló kétnapos kongresszuson ezerkétszáz szakember jelenlétében közel harminc előadás hangzik el és ötven orvosműszert gyártó cég mutatja be termékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!