Le kell számolni az előítéletekkel

Veszprém - A bűn elkövetőjének neve van, de nem nemzetisége - jelentette ki Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke csütörtökön a megyei bíróságon tartott előadásában.

Szausev Xénia

A bűnözőket mi is elítéljük, tegyék ezt önök is, de ne engedjék, hogy az embereket egymás ellen uszítsák, hangsúlyozta az elnök, majd hozzátette: sokan mélyítik a magyarok és a romák közötti feszültséget, ami robbanáshoz vezethet. Azokra kell haragudnunk, akik szembeállítják egymással az embereket. Azzal, hogy az ország cigány bűnözésről beszél, azok is szégyenben élik meg mindennapjaikat, akiknek ezekhez semmi közük nincs.

Ma 800 ezer cigány nem tudja, hogy holnap milyen napra ébred. A művészek is alig kapnak munkát, ők is elvesztik a belső értékeiket, ami önpusztításhoz vezet. Ők és mások is dolgozni szeretnének, s nem segélyen élő rabszolgaként tengetni életüket, ami lelki nyomorhoz vezet. Azzal, hogy a cigányság 85-90 százaléka munkanélküli, a férfiak elvesztik a büszkeségüket, mert nem tudják eltartani a családjukat.
 
A börtönben ülők jó része nem erőszakos bűncselekmények miatt került rács mögé. Néhányan rákényszerülnek a megélhetési bűncselekményekre, hogy ne haljanak éhen gyermekeik. Mára megszűnt, amit az Orbán-kormány sikeresen bevezetett: sokan tanulhattak a felsőoktatási intézményekben.

Egy év alatt meg lehet fordítani a szemléletet, mert jelenleg demoralizált országban élünk. A mesterséges falakat le kell bontani, az értelmiségnek pedig többet kell tennie az előítéletek felszámolásáért. Lesz egy jobb, szebb közös országunk - fejezte be előadását az elnök.

Ezt követően dr. Kahler Frigyes két cigány fiatal életéről beszélt, akiket 1956 után kivégeztek. Az előadások alatt fellépett Kolti Helga előadó-, Kalló Zoltán hegedűművész a zenekarával. A díszteremben a Nagykanizsán élő Ferkovics József cigány származású festőművész képeit állították ki.

Fotó: Gáspár Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!