Érvekkel a kábítószer ellen

Balatonfüred - Egy átlagos hétvégén háromszázötven ezren használnak pszichoaktív anyagot Magyarországon. Évente negyvenöt millió droghasználat történik. A problémás kábítószerezők száma huszonnégyezer, ebből tizennégy ezren súlyos függők.

Martinovics Tibor

A szerfogyasztók száma évről évre nő, miközben nincs megfelelő ellátórendszer, és érdemi prevenció sem működik még mindig az országban.

Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos ezekkel az adatokkal kezdte a több, mint két órás előadását a Balatonfüred és Kistérsége Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának meghívott vendégeként. 

A szenvedélyek kialakulásában a géneknek alig, a szociális mintáknak illetve a lélektani hajlamosító tényezőknek viszont annál inkább jelentős szerepük van. 

A szenvedélybetegségekből nincs gyógyulás, csak hosszabb- rövidebb ideig tartó absztinens időszakok vannak. 

Minél tovább tart a szenvedély annál kínzóbbak az elvonási tünetek, és annál nehezebb a tiszta periódus elérése. Ezért a megelőzés lenne a legfontosabb - folytatta.

- Kit, mikor és hogyan szólítsunk meg? - ezek a prevenció legfontosabb kérdései. 

Azt tudjuk, hogy a tizenéves korosztály már érintett, hogy ebben a korban kellene tenni valamit, de ennek ellenére nem működik érdemben ma Magyarországon semmilyen megelőzési program, holott egyértelmű lenne a feladat: meg kell akadályozni a szerhasználatot. 

Ha kialakult valamiféle viszony a droggal, kialakult a függőség, akkor már nagyon nehéz kezdeni valamit. Az biztos: a tiltással, egyre szigorúbb büntetéssel nem lehet hatni a szerfogyasztókra. 

Csak rávezetni lehet őket arra, hogy ne tegyék ezt magukkal. Rávezetni, meggyőzni pedig csak megfelelő információkkal, tájékozottsággal lehet, hogy legyenek érveink. 

Értékrendet, mintát kell adni a gyerekünknek és akkor talán mer, vagy képes lesz nemet mondani a drogra. Mert a drog ma divat, ezért aztán csupán idő kérdése és a gyerekünk találkozik a kérdéssel: mi van, nem mersz elszívni egy marihuánás cigit? És itt, általában a saját kortársai előtt kell nemet mondania, ami nem könnyű - vélekedett a toxikológus. 

Zacher Gábor szerint a gyerekkorban kapott szülői minta nagymértékben befolyásolja későbbi életünket. Ha a szülők a stresszt alkohollal oldják, a beszélgetések helyett tévét néznek, a problémákra nincsenek válaszaik, a tekintélyelv alapján kezelik a konfliktusokat, akkor ezzel a gyerek már meg is kapta a szenvedélyek mintáját. 

Ehhez jönnek a korcsoporti megfelelési kényszerek, amikor ciki lesz nem cigarettázni, nem inni, vagy nem kipróbálni valamelyik drogot.

- Ma Magyarországon egy apa átlagosan napi hét percet foglalkozik a gyermekével, miközben több órát néz tévét, és akkor még a szenvedélybetegségekről nem is beszéltem. 

Nincs kommunikáció a családok tagjai között, a szülők gyakran nem ismerik a saját gyereküket, alig tudnak róla valamit, így aztán szót érteni sem igen tudnak vele. 

A vitákban nincsenek érveik, hatalmi szóval akarják rendezni azokat. Ebből aztán mindenféle lelki sérülése származik a gyerekeknek, akiknek egy céljuk lesz: gyorsan és egyszerűen örömhöz jutni. 

Márpedig egy füves cigi megsodrásához egy perc kell - magyarázta a főorvos, aki az előadása során többször hangsúlyozta: a gyermek-szülő kapcsolat rendkívül fontos, mert jelenleg úgy tűnik, ez az egyetlen viszonyrendszer, amely segítségével elkerülhető a drogfogyasztás. 

- Az egészségügyi ellátó rendszer nincs erre felkészülve, a szociális intézmények és az iskolák szintúgy, szakmai programok nem igen vannak. A gyerekek csak a családjuktól kaphatnak segítséget. 

Beszélgetni kell, de nem csak tizenhat éves korában, amikor már túl van az első berúgáson és füves cigin, hanem egészen kicsi kortól kezdve, hogy meg legyen a bizalom - fogalmazott Zacher Gábor. 

A toxikológus főorvos beszélt a különböző kábítószerek egymástól merőben eltérő hatásmechanizmusáról, az általuk kiváltott reakciókról és tünetekről, kiemelve: felelőtlenség és tévedés kemény illetve lágy drogokról beszélni, hiszen mindegyik függőséget okoz és súlyosan roncsolja a szervezetet. 

Évről évre nő a kábítószer fogyasztók száma Magyarországon. A kannabisz-származékok a legnépszerűbb drogok, negyedmillióan szívnak marihuánát, közülük, a szakellátó intézmények adatai alapján, tízezren kemény függők. 

Tíz-tizenkétezer gyógyszerfüggő nő él hazánkban, többségük alkoholt is iszik a bevett tablettákra. A fiatalok körében a droghasználat mellett egyre több gondot okoz az internet- vagy éppen az sms-függőség.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!