Lábtenisz - Rendszeresen férfiakat ver a veszprémi lány

Körkép - A lábtenisz világbajnokság tavalyi megnyerése óta folyamatosan pályára lép a versenyeken a veszprémi Lepsényi Boglárka, illetve testvére Lepsényi Katalin.

Novothny Ottó

Rieger László a világbajnoki aranyérmes veszprémi sportoló edzője és versenyzőtársa elmondta, hogy az új szabály (kétérintős) alapján lebonyolított rendezvények még viszonylag ritkák, ami nyilván nem kedvez az ehhez szokott Lepsényi Boglárkának.

Ugyanakkor az viszont már természetes, hogy szinte állandóan férfiakkal néz farkasszemet a küzdőtéren, illetve a különböző tornákon. Sajnos az utóbbi időben betegségek miatt testvére Lepsényi Katalin ritkán tudja megmutatni tudását, de amikor lehet mindketten pályára lépnek.

A szezont szombathelyi fellépéssel kezdte a veszprémi hölgy, ahol a hét fős mezőnyben a harmadik helyet szerezte meg. Ezt követte a szentendrei vetélkedő, itt az ifjúsági férfi válogatott világbajnoki negyedik helyezettjétől kapott ki Bogi a döntőben, majd Riegerrel az oldalán a dobogó harmadik fokára állhattak fel a párosok versengésének végén.

Két bemutató következett a programban. Előbb Kaposváron a tizenkét évvel ezelőtti világbajnok Farkas Jánossal mérte össze tudását és szenvedett vereséget, de természetesen a játék egyérintős változatában, a korábbi világelsőnek kedvezett. Aztán Veszprém volt a helyszín, ahol négy iskolában, a Simonyiban, Báthoryban, Közgázban, és a Pannon Egyetemen is rendkívül sokan nézték végig a világbajnoki bemutatót, illetve bárki kipróbálhatta ezt a sportágat.

Boglárka különösen a Simonyiban tett látogatásnak örült, hiszen itt végzett és elmondta, hogy nagy szeretettel fogadták a helyszínen, ahol Ebele Ferencné igazgatónak és Szalai Tamás testnevelőnek elárulta: nemzetközi sikereiben nem kis szerep jutott annak, hogy az általános iskolás évei alatt főszerepet kapott a sport.

Budapest érkezett a rendezvények sorában, ahol a Rieger-Lepsényi kettős bronzérmet érdemelt ki. Aztán újra Szentendre, ahol Bogi mindhárom szakágban (egyéni, páros, kétérintős egyéni) rajthoz állt. Egyérintőben ötödik, kétérintőben első helyen végzett, csakúgy mint párosban Riegerrel.

A remek sportoló most a nyári nemzetközi megmérettetésekre készül. Németországban és Csehországban is szerepel majd olyan tornákon, ahol tovább fejlődhet. Ráadásul október végén először rendeznek ebben a sportágban Európa bajnokságot nőknek, amely Nagyváradon lesz.

A lábteniszről

A múlt század közepe óta tudnak a szakemberek a lábteniszhez hasonló sportos elfoglaltságról, akkor királyaftának nevezték. Később a labdarúgók kedvenc játéka volt a tengó, amely mai neve lábtenisz. A Magyar Lábtenisz Szövetség (MLTSZ) 1990-ben alakult, azóta szerveznek itthon ilyen versenyeket, bajnokságokat. A sportág hazai űzői nyertek már Európa- és világbajnokságot is.

A küzdőtér 8.2x12.8 méteres (párosban 18 méter hosszú), alapszabály, hogy az ellenfél térfelén a labda egyet pattanhat, majd maximum két érintéssel kell átjuttatni a másik pályára. Egy mérkőzés két szettes, egy játszma tizenegy pontig tart és a végén két pont különbséggel kell nyerni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!