Nyaralnak a diákok - Fotókkal!

Balatonszepezd - Vége a tanévnek. A diákok számára elkezdődött a várva várt vakáció. Sokan mennek a nyáron táborba vagy vidékre, a nagyszülőkhöz.

Munkatársainktól

A szepezdi táborban úrkúti, tósoki gyerekeket találunk. A múlt heti kánikula után hideg, eső és szél fogad, mikor kilépek az ajtón. Nem éppen táborozni való idő. 


Sok tábor közül választhatnak a szülők és gyermekeik. A legolcsóbb ötezer, míg a legdrágább tábor közel hatvanezer forintba kerül
(Fotó: Penovác Károly)

A balatonszepezdi táborba érve, ha kis időre is, de eláll az eső. Az úrkúti Hauser Lajos Általános Iskola tanulói egyből futnak a focipályára, mindenki kijön a szobájából a levegőre. 

A gyerekek hét napot töltenek a táborban, ahol a pedagógusok sportversenyekkel, kézműves foglalkozásokkal, szellemi vetélkedőkkel készülnek a diákoknak.  

A programban szerepel még éjszakai túra, sétahajózás és kertmozi is - mondja Szabó Istvánné kísérőtanár, aki reménykedik, hogy mielőbb jó idő lesz. 

Tizenháromezer forintot kellett a gyerekeknek befizetniük, ami tartalmazza a szállást, az útiköltséget és a belépőket. 

A tanárnő elmondja, hogy a válság pozítivan hat a diákokra, mert a szülők legalább a gyerek nyaraljon jelszóval, ha nehezen is, de befizették  az összeget és inkább kevesebb zsebpénzt adtak csemetéjüknek. 

A táborban szabadabbnak érzik magukat a gyerekek, így felvetődik bennem, a fegyelmezéssel nem szokott-e probléma lenni, de a kísérő pedagógusok megnyugtatnak, hogy ritkán fordul elő ilyen eset. 

A nagyobb diákok pedig gyakran segítik a kisebbeket.

A tanárnők szobájából kilépve a diákokkal beszélgetek. A lányok elmondják, hogy nagyon tetszik nekik a tábor, a környezet, a szobák. A legtöbbjük nem először van itt. 

A programokat nagyon várják, szívesen mennének strandolni, de az időjárás ezt egyelőre sajnos, nem engedi. Papdi Alexandra a barátnői ajánlására jött idén a táborba.  

Ők már tavaly is voltak itt és azt mondták, hogy nagyon jó volt. Az előzetes programok is nagyon tetszettek. Nyáron még lovas táborba is megyek és vidékre a nagyszüleimhez. 

A nagymamámnak szívesen segítek a ház körül és új barátokat keresek a faluban. Ha pedig otthon vagyok, akkor a családdal kirándulunk, játszunk.

Miközben a lányokkal beszélgetek, feltűnik, hogy ki vannak sminkelve, csillog a szemük, arcuk, szájuk.  

- Szépségverseny lesz este - mondják boldogan, nevetve a diákok.  - És a fiúk fognak zsűrizni? - kérdezem, mire ők csak mosolyognak és rázzák a fejüket, hogy nem.  

A tanárok bírálnak majd, de lehetséges, hogy a fiúk is besegítenek - veszi át a szót Rózsás Josephin, akitől megtudom, hogy édesség lesz a nyertes jutalma.  

Én vagyok a  smink és ruha felelős, én készítem fel a  lányokat az esti megmérettetésre - mondja büszkén Nagy Hajnalka. Mielőtt tovább mennék a fiúkhoz, a lányok még elárulják, hogy a kertmozit és az éjszakai fürdőzést várják a legjobban.

A fiúk a sportpályán fociznak az ajka-tósoki iskolásokkal. Bányi Erik ugrik oda hozzám, aki már ötödik, hatodik alkalommal nyaral itt. 

Ő most volt nyolcadikos, így ez az utolsó nyara a táborban, de annyira szeretett ide járni, hogy tanársegédként szívesen visszajönne jövőre is. 

Eriknek még a szeme sem áll jól, látszik rajta, hogy igazi vagány fiú. El is árulja, hogy a tanárok szállása mellett van a faházuk, mert éjszaka ki szoktak lógni a szobából.  

Olyankor átmegyünk a lányokhoz beszélgetni, kártyázni - mondja mosolyogva Erik. Miközben a fiúk mesélnek, újból elered az eső, így visszamennek a szobáikba kártyázni, beszélgetni. 

Szabó Dánieltől
és Pichler Valentintól két gól között megtudom, a nyári szünidőben biciklizni és focizni szoktak otthon, illetve ha az idő engedi,  közös programokat szerveznek a barátokkal.

A balatonszepezdi táborban ajka-tósoki tanulókkal is találkozom. Már tavaly is az úrkúti gyerekekkel voltunk itt és olyan jó barátságot kötöttünk, hogy idén már mi kértük, hogy megint velük legyünk egy időpontban. 

Általában a táborhelyen belül vannak csak közös programok. Sport- és akadályversenyeket szoktak nekünk szervezni a tanárok. 

Ma ismerkedős est lesz, mert vannak új emberek is a csoportokban. Ilyenkor zenés, táncos mulatság szokott lenni, de beszélgetésre is van lehetőség - mondják közösen a lányok.

Amikor a diákok éppen nem  táborban vannak, szívesen töltik a szabadidejüket a játszótéren, parkokban barátaik, osztálytársaik körében. 

Az egyik dózsavárosi játszótéren találkozom a leendő hatodikas tanulókkal, akik mesélnek terveikről és az előttük álló nyári programokról. 

Bodor Barbara
a barátaival tölti a vakációt, mivel a szülei dolgoznak. Szívesen választja a különféle edzőtáborokat, mert szeret mozogni. Idén rock&roll és tenisztáborba készül.   

Kozma Dániel a kikapcsolódást, a sportolást és a felejthetetlen táborozásokat kedveli, ahol a barátaival együtt lehet. 

- Szeretek focizni, és beszélgetni az osztálytársaimmal. Mindig telefonon egyeztetünk az aktuális programokról. Ha  esős, rossz az idő, akkor számítógépezni szoktam, mint Barbi - mondja Dani. 

A dózsavárosi diákok a család mellett a  barátokra is sok időt szánnak. Ha  nincs lehetőség a rokonokkal a Balatonra vagy esetleg külföldre utazni, akkor az osztálytársakkal szerveznek közös programokat a tanulók. 

Szívesen bicikliznek vagy túráznak a közeli réten, ahol lehet szalonnát sütni és különféle labdajátékokat játszani. Itt nem zavar senkit a hangoskodás és a futkározás, így zavartalan lehet a játék és a szórakozás. 

Markó Fruzsina és Kalczer Julianna is a szabadtéri játékokat kedveli leginkább, mert itt az ügyesség és a kreativitás a legfontosabb.

Horváthné Kecskés Diána a Veszprémi Családsegítő Szolgálat, Gyermekjóléti Központ és Családok Átmeneti Otthonának intézményvezetője elmondja, hogy a csellengés megelőzése, és a nyári szünet hasznos eltöltése érdekében számos játszóház, napközis tábor, valamint sportprogram várja a gyermekeket és  családjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!