Télen-nyáron egy gumival? - Szemléletes ábrával

A keveset vezető autósok több mint egynegyede jár télen is nyári gumival, pedig az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata jelentősen csökkenti a baleset kockázatát.

Nagy Terka

Azok a gépjárművezetők törődnek kevésbé a gumiabroncsok téli cseréjével, akik kevesebbet vezetnek. 

A többség szerencsére felelősségteljesebb, a megkérdezettek több mint 82 százaléka a szezonnak megfelelő abroncsokat használ – többek között ez derült ki a KutatóCentrum felméréséből, melyet az Automax szakszerviz megbízásából készített 2008 decemberében. 


Téli és nyári gumiabroncs használat – havonta levezetett távolság függvényében
(Forrás: KutatóCentrum)


Az egy hónapban 500 kilométernél kevesebbet vezető sofőrök több mint egynegyede ugyanakkor nem cseréli le gépkocsijának abroncsait annak ellenére, hogy ez a szakértők szerint komoly veszélyt jelenthet. 

- Az évszaknak megfelelő abroncs használata mellett komoly biztonsági érvek szólnak. 7 fok alatt érdemes téli gumira váltani, hiszen az anyagának és mintázatának köszönhetően a hideg, csapadékos időben sokkal jobb tapadást biztosít. 

Ugyanakkor az is fontos, hogy a téli gumi a meleg hónapokban, száraz aszfalton veszít tapadásból, ami nagy forróság esetén akár több mint 10 méterrel növelheti a fékutat – figyelmeztet Nagy Tibor, az Automax tulajdonos-ügyvezetője. 

A közel 600 bérautóval rendelkező, és emellett 2000 gépkocsi flottakezelését is ellátó Sixt Magyarország ügyvezetője, Dévai Gábor hozzátette: 

- Az elmaradt gumicsere, vagy a nem megfelelő gumiválasztás a biztonsági kockázaton túl gazdaságilag sem kifizetődő, hiszen már egy megcsúszás okozta apróbb koccanás javítása is annyiba kerül, mint amennyiért egy jobb minőségű téli vagy nyári gumiszett beszerezhető.

Szeretünk spórolni a biztonságon


Legyen azonban bármilyen évszak, a vezetőkre nem jellemző, hogy rendszeresen vásárolnak új abroncsokat. 

A döntéshozók fele csak akkor áldoz gumikra, amikor a régiek már alig tapadnak, és a csere elkerülhetetlen. 

A megkérdezettek 80%-a vásárlás előtt alaposan tájékozódik az árakról és az elérhetőségekről, és a legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező ajánlatot választja, a felmérésben részt vevők ötödének viszont csak az ár számít. 

A válaszadók 12%-a vallotta, hogy az újrafutózott vagy használt gumik is tökéletesek számukra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!