A "Tihanyi Legenda" projekt 600 millió forinthoz juthat

Tihany - Kiemelt beruházásként szeretnék fejleszteni Tihanyt, a helyi önkormányzat több mint fél évtizede dédelgetett terve, a "Tihanyi Legenda" nevű turisztikai fejlesztési projekt most 600 millió forintos uniós pénzhez juthat - mondta Tósoki Imre polgármester az MTI-nek kedden.

Nagy Terka

A projekt célja a leglátogatottabb helyszínek fejlesztése. Ennek első lépése a tihanyi apátság műemléki védelem alatt álló környékének megújítása lenne. 

Olyan új főteret kívánnak kialakítani az oda nem illő épületek lebontásával, ahol idegenforgalmi és kulturális szolgáltatások, programok is megtelepedhetnek. 

A parkosított és díszburkolatot kapó főtéren az eddig felszínen haladó kábelek a földbe kerülhetnek. 

A tervek szerint hasonló módon újulna meg a Pisky-sétány,  a Visszhang-domb, továbbá több sétáló utcát is kialakítanának a páratlan panorámával rendelkező helyszínen.
    
A polgármester elmondta: a tihanyi önkormányzat kezdetben abban reménykedett, hogy az 1,2 milliárd forintos fejlesztési programja az akciótervben juthat uniós támogatáshoz. 

Időközben kiderült, hogy ott nincs ekkora keret a turisztikai vonzerő növelésére, ezért a programot 820 millió forintos költségvetésűre "karcsúsították". 

Megvalósítására a település a megszokottnál nagyobb önerőt, 220 millió forintot kész biztosítani, a további szükséges 600 millió forintot a Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) forrásaiból reméli megszerezni.
    
Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy Tihany a Balaton olyan gyöngyszeme, amelynek az 1960-as, 70-es években felvett arculata nem, vagy csak alig változott. 

Az adottságai megvannak ahhoz, hogy miként a jelentős uniós támogatás segítségével megújított Balatonfüred, megtalálja önmálló arculatát és fejlődjön, még nagyobb turisztikai attrakcióvá válva.
    
A KDOP pályázati rendszerében a döntéshozók már elkülönítettek 600 millió forintot egy Veszprém megyei kiemelt programra. 

A BFT régóta lobbizik, hogy a keretet a "Tihanyi Legenda" projekt nyerhesse el, amire javaslatot tett már a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is, de a végleges döntés még nem született meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!