Intenzív zenésztábor - Nyári akadémia a Dohnányi Szakközépiskolában

Veszprém - Lassan a vége felé közeledik az Auer Nyári Akadémia. A közel két hetes tábor záró rendezvénye lesz az Auer Szimfonikusok hangversenye vasárnap a várban.

Deák Dóra

A veszprémi születésű Auer Lipót emlékét, szakmai örökségét szeretné ápolni a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola azzal, hogy szimfonikus zenekarukat róla nevezték el - tudom meg Molnár Pétertől, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatóhelyettesétől, aki azt is elmondta, hogy az Auer-táborban régebben egyéni foglalkozások folytak, de az utóbbi évben átalakult nyári szakmai gyakorlattá, amelynek az a célja, hogy a diákok olyan zenekari gyakorlatot szerezzenek, amelyre a tanév során nincs lehetőségük. 


 Kováts Péter irányításával napi hat órát próbálnak a zenekar tagjai 


A táborban az Auer Szimfonikus zenekar tagjai vesznek részt, amely a középiskola jelenlegi és volt hallgatóiból, valamint egy-két külsős, nagyon tehetséges diákból áll. 

Idén ötvennyolc lelkes - többnyire középiskolás, de főiskolás és egyetemista is van a zenekarban - tanuló próbál naponta kétszer három órát, hogy a hétvégi hangversenyen a legjobb tudásuk szerint muzsikáljanak. 

Az együttes a próbáit és koncertjeit a Veszprémi Ünnepi Játékok időtartama alatt tartotta, többször volt toronyzene is a várban. 

Záró hangversenyük idén kicsit késve, de a rendezvényhez kapcsolódóan augusztus 2-án, este nyolc órakor lesz a veszprémi várban. 

Az Auer Szimfonikusok igényes és sokszínű műsort adnak majd, ahol a közismert és népszerű művek mellett könnyed, fülbemászó dallamok is felcsendülnek. Hallható lesz többek között Gluck, Haydn, Bach-Stokowski, Respighi-Rossini, Saint-Saens valamint Csajkovszkij egy-egy ismert darabja is.

A közel két hetes tábor a múlt hét szerdán kezdődött, szólampróbákkal, amiket a középiskola művésztanárai vezettek. A diákok az iskolában laknak a próbák ideje alatt.  


Szívesen jönnek a zenekar tagjai a táborba, lelkesek, szeretik azt, amit csinálnak
(Fotó: Gáspár Gábor)


A veszprémi tagok közül is van, aki beköltözött erre az időre a kollégiumba  mondja az igazgatóhelyettes, aki azt is elárulta, hogy a fegyelmezéssel nincs probléma.  

A napi hat óra intenzív zenekari próba után, esténként az ünnepi játékok rendezvényeire is rendszeresen ellátogattak a fiatalok, ami nagy lendületet ad a munkájukhoz, öszönzően hat rájuk - fűzi hozzá Molnár Péter. 

A hangverseny anyagát a diákok már a tanév végén megkapták és a táborba már felkészülve érkeztek, itt már csak a közös gyakorlás maradt. Olyan alapossággal és intenzitással, amilyennel a nyári zenekari próbák során találkoznak a gyerekek, máshol nem fognak. 

Tanév közben ez nem megoldható, mert az együttesben volt diákok is zenélnek, így a próbák nehezen egyeztethetőek össze - mondja az igazgatóhelyettes, aki büszkén hozzáteszi, hogy örömmel tölti el, hogy szívesen jönnek a zenekar tagjai a táborba, lelkesek, szeretik azt, amit csinálnak. 

Egy ilyen nehéz, fárasztó és kemény hét után kiállnak a színpadra, ahol érezhető, hogy akarják és meg is csinálják a koncertet. 

A zenekar munkáját a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője, Kováts Péter hegedűművész irányítja, a felkészítésben pedig a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanárai vesznek részt. 

Molnár Péter végül azt is elmondta, terveik között szerepel, hogy évközben is adjanak két-három koncertet. A Brusznyai-hangverseny mellett, a tanév zárásaként idén a Megyeháza Szent István-termében is volt egy koncertjük, amit szeretnének jövőre is folytatni. 

*

Auer Lipót 1845-ben született Veszprémben. Hegedűművész, zenepedagógus, a világ zenei életének meghatározó alakja. Európa nagy városaiban hangversenyezett, 1856-ban volt első hangversenye Pesten. 

1868-tól a szentpétervári konzervatórium tanára és cári udvari muzsikus. Egyike korunk legnagyobb hegedűpedagógusainak. Tanítványai közt volt Mischa Elman, Efrem Zimbalista, Jascha Heifetz. Mint előadóművész Beethoven-, Mendelssohn-, Brahms-, Goldmark-interpretációival tűnt ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!