Kótai szuper fogyókúrája - Ismét ringben láthatjuk a profi világbajnokunkat

Budapest - Tulajdonképpen lehetne a cikk témája az is (valószínű, hogy többen olvasnák): hogyan lehet rövid idő alatt 26 kilogrammtól megszabadulni. Ám ez a fogyókúra kevés ember számára javasolt.

Novothny Ottó

Kótai Mihály 2006-ban hagyta abba profi ökölvívó pályafutását. Ma már tudjuk: először, hiszen biztosan lesz második leállás is. Ugyanis az IBO és a WBF kisvilágbajnoka sérülések miatt meglehetősen hirtelen állt le a rendszeres sportolással. Az eredmény viszonylag gyorsan jelentkezett: hetven kilogramm körüli testsúlya gyorsan felkúszott száz fölé, ha mérlegre állt, pontosan százháromig lendült ki a mutató.

Ebből lett elege a bokszolónak, aki intenzív mozgásba kezdett, hogy megszabaduljon a felesleges tehertől.

- Amilyen gyorsan leálltam, olyan pillanatok alatt sikerült fizikailag rendbe tennem magam - mondta Kótai Mihály, aki szombaton este Várpalotán tér vissza a ringbe három esztendő szünet után. - Mindenki kíváncsi az okra, amiért újrakezdem. Volt több olyan magánéleti (elsősorban üzleti) rossz döntésem, melyek balul sültek el.

- Eszerint a profi boksz jól fizet Magyarországon.

- A következtetés jó, de nem helyes. Nálunk anyagilag nem akkora buli, amikor valaki megint elkezd bunyózni. Egyszerűen csak szerettem volna változtatni az életemen, a kedélyállapotomon és ez tökéletesen sikerült.

- Nem tudom van-e erről pontos statisztika, de a nagy visszatérések zöme balul sült el.

- Sokan vannak olyanok, akik szerintem az én esetemben is ezért szorítanak... Azért bízom benne, hogy a többség drukkol nekem. Bevallom őszintén komolyan gondolom dolgot, hiszen 29 évesen hagytam abba, így most is még csak 32 múltam.

- Van összehasonlítási alapod: milyen állapotban vagy a három évvel ezelőtti csúcshoz viszonyítva?

- Fizikálisan és mentálisan is jól vagyok, de nagyjából negyven százalék körül járok. Azért tudok már heti tizet edzeni, lementem 77 kilóra, tehát alakul a dolog. Az az igazság, hogy úgy vagyok, mint mondjuk a hegedűművész: ha nem gyakorol, akkor elmúlik a varázs. Ahogy egyre több munkát végzek, úgy jön belém is vissza a tudás, kezdem érezni az apróságokat, a finomságokat.

- Furcsa érzés lehet, hogy a világbajnok előmeccsen lép ringbe.

- Vető Gabit még nem láttam még bunyózni, de mondják, hogy roppant tehetséges fiatalember. Ez most az ő estéje lesz, én csak egyelőre hangolok. Szerintem Gábor előtt is nagy jövő áll, ezúttal ilyen lesz a szereposztás.

- Gondolom győzelemmel szeretnél hangolni.

- Nem csak szeretnék, hanem nyerni fogok. Az emberek szeretik a jó, ütős bokszot, remélem kellemes estét szerzünk nekik.

A fiatal tehetség, Vető Gábor vívja majd a főmérkőzést a várpalotai ingyenes Hazatérés gálán a Thuri-vár előtt. Kótai Mihály neve 2006-ban jól csengett a nemzetközi profi bokszvilágban, hiszen világbajnoki övet szerzett a Tornádónak becézett ökölvívó, s most szeretné, ha újra a régi lehetne.

Kótai Mihály 1976-ban született, s tizenhárom évesen kezdett bunyózni, édesapja volt az első edzője. 1996-ban bekerült a felnőtt válogatottba is. Kétezerben profinak állt, lengyel klub színeiben bokszolt, majd három évvel később elnyerte a WBF övét, aztán az IBO szervezet és a WBC nemzetközi bajnoki címét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!