Ma mutatják be a C-17-es óriás szállítógépet Pápán

Ma mutatják be a Stratégiai Légiszállítási flotta első C-17-es repülőgépét Pápán. A nehéz szállítógép ünnepélyes bemutatásán részt vesz és beszédet mond Bajnai Gordon miniszterelnök, Japp de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára és Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Nagy Terka

A NATO úgynevezett Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) nevű programja keretében három, amerikai gyártmányú C-17 Globemaster repülőgép fog állomásozni Pápán.
    
A nehéz szállítógépekkel - 12 ország együttműködésében - katonákat és harcjárműveket szállítanak, de humanitárius célokra is felhasználják majd. 

Az amerikai gyártmányú Boeing repülőgépeket Magyarország az afganisztáni, a sínai-félszigeti és a ciprusi küldetésekhez fogja használni.
    
A SAC-program a NATO-tól függetlenül működik; 10 NATO-tagállam (Egyesült Államok, Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia és Szlovénia), valamint a békepartnerségi programhoz csatlakozott 2 másik ország (Svédország és Finnország) együttműködésével jött létre.
    
A C-17-es 53 méter hosszú, 265 tonnás, négy hajtóműves gép. A 26,8 méter hosszú, 5,4 méter széles és 3,7 méter magas rakterében 74 tonnányi terhet képes egy ilyen repülőgép a magasba emelni. 

A gépeket egy nemzetközi csapat, a Nehéz Légiszállítási Ezred (HAW) kezeli majd. A gépek alkalmasak arra, hogy akár háborús körülmények között is ellássák feladatukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!