Minden, ami giccs a Látványtárban

Tapolca-Diszel - Mi az a giccs? Mitől giccs, és mi az határ, ahonnan már erről beszélhetünk? Legyen szó képről, díszről, használati tárgyról vagy akár szövegről.

Szijártó János

Egyebek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak azok, akik elfogadják Vörösváry Ákos meghívását, és ellátogatnak szombaton a tapolca-diszeli Látványtárba. 

Ezen a napon három tárlatot is láthat a közönség, a Rendszerváltás 20 éve címűt (a fővárosi Friss Galéria vendégkiállítása) a TUNNING-ot, Elekes Károly festőművésztől (válogatás az alkotó képeket át- és újraértelmező, kijavító, tunningoló műveiből), valamint a MINDENEMBERBOLDOGAKARLENNI néven ajánlott anyagot. 

Ez utóbbi a Látványtár új kiállítása amely a giccsről szól, ahogy Vörösváry Ákos fogalmazott minapi találkozásunk alkalmával, barátsággal, szerelemmel, józanul. 

 - Az biztos, hogy minden ember boldog akar lenni. Mindenki. Azok is, akik nem tudják, vagy rosszul tudják mi is az, és azok is, akik nem tudják, vagy rosszul tudják, hogyan érhetik el a boldogságot. 

A határok tologathatók, jelentésük, értelmezésük koronként változhat, de úgy érzem most találtam meg a magam számára, s ezzel a kiállítással mások számára is ezt a boldogságra törekvő édesbús képi világot, a giccset - mondta a Látványtár házigazdája, utalva a bemutatásra szánt rengeteg anyagra, festményre, tárgyakra. 

Tény, hogy a koronként valóban más megítélés alá eső képek jó részével szinte mindenki találkozhatott már a szülők, nagyszülők házában, sokunk gyermokkori emlékeiben tűnhetnek fel a valószerűtlenül szabályos, kontúros, színeiben túláradó tájképek, a színes portréképek, az angyalokat ábrázoló festmények, de még a Magyar Nemzet 1953-as számában olvasható elvtársias megközelítés is ismerősen csenghet vissza, hiszen abból azért 1989-ig kapott bőséggel az ország. 

Ákos ez utóbbival egyébként azt bizonyítja, hogy a szöveg is lehet giccs, nem is akármilyen. De láthatók egészen ronda képek vagy minden ésszerűséget mellőzők, sőt a sablonnal készül festmények (például Piroska és a farkas) is terítékre kerülnek a Látványtárban.

*
 
Az Első Magyar Látványtárban szombaton 18 órakor Pánczél Andrea galériatulajdonos nyitja meg A rendszerváltás húsz című kiálltást, amelyre a Friss Galéria írt ki pályázatot az említett névvel, fiatal művészek számára. 

A bemutatandó anyag huszonegy fiatal magyar képzőművész munkáját tartalmazza. Fél órával később nyitja meg Závada Pál Elekes Károly festőművész kamarakiállítását és a Mindenemberboldogakarlenni című új, gyűjteményes tárlatot.
 

(Fotó: Szijártó János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!