Százezret ér az elem - Kötelező a kereskedőknek a visszagyűjtés

Veszprém - Júliustól kötelező visszagyűjteniük a kereskedőknek a szárazelemet: ha nemteszik, százezres bírságra számíthatnak. Mégis van, aki megfeledkezett erről.

Németh F. Bernadett

Azoknak az üzleteknek, ahol szárazelemet lehet venni, július elsejétől kötelező visszagyűjteni a használt elemet. Ezt az előírásoknak megfelelő tartályban kell megtenniük. 

A gyűjtő speciális felépítésű és anyagú, az elemekből esetleg kifolyó elektrolitoknak ellenáll, így a visszagyűjtés biztonságos.

Ilyet a kereskedők ingyen igényelhettek az elemek visszagyűjtését koordináló Relem Kht.-tól. 

A kht. országszerte eddig 13 ezer gyűjtőpontot látott el tárolóedénnyel, s ez a szám idén több ezerrel bővül. 

A jogszabály életbe lépése előtt néhány nappal azonban a kht. felmérése szerint számosan nem tettek eleget a kötelességüknek. 

Nekik azt ajánlották, hogy amíg a speciális tartályt beszerzik, addig is tegyek ki gyűjtőedényt jól látható helyre, mivel az ellenőrzések során nem tesz kivételt a zöldhatóság: százezer forintos bírságra számíthat, aki nem gyűjti vissza az elemet. 

Fontos tudni, hogy a kereskedő nem csak azt az elemet köteles visszavenni, amelyet ő adott el, hanem bármilyet. 

Az elemek és az akkumulátorok a környezetet rendkívül súlyosan szennyező anyagokat (higanyt, kadmiumot, ólmot, cinket, valamint lítiumot és mangánt) tartalmaznak. Épp ezért tilos ezeket a lakossági hulladékkal keverni. 

Ha a kukába kerülnek, onnan a szeméttelepre jutnak, ahol összepréselik őket. Ezáltal a bennük tárolt sav beszivárog a földbe, s így elszennyezi a talajt és a vizeket. 

A folyamat végén az ártalmas anyagok előbb-utóbb a szervezetünkbe kerülhetnek. Egy darab ceruzaelem 1500 liter vizet képes beszennyezni: ez a mennyiség körülbelül egy kisebb család heti vízfogyasztásával egyenlő. 

Magyarországon a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium adatai szerint évente több mint kétezer tonna elemhulladék keletkezik. A használt elemek körülbelül 13 százalékát gyűjtik vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!