Az utolsó tánc - A Horváth-Kis páros Tajvanon versenyzett utoljára - Videóval!

Veszprém - Befejezte aktív sportpályafutását a magyar akrobatikus rock 'n' roll sport legsikeresebb párosa a Horváth Miklós, Kis Katalin kettős. A duó a tajvani világjátékokon lépett utoljára parkettre, Kaoshiungban tizenhat ezreddel csúszott le a fináléról, nyolcadik lett.

B. Virág Rita

A tajvani nem olimpiai sportágak világjátékáról hazatérve, a tapasztalatokat, élményeket összegezve arra a döntésre jutott a veszprémi Anakonda RRC rutinos duója, hogy az aktív sportolást végleg abbahagyja. 

A páros úgy fogalmazott, már nagyon nehéz motivációt találniuk, s ahhoz, hogy a világ élvonalában maradjanak, a legjobbakkal is partiban legyenek, az idő előre haladtával egyre több áldozatot kellene hozniuk, de ezt a családi életük rovására már nem akarják megtenni.

A világbajnoki hatodik hellyel, Világkupa ezüstéremmel is büszkélkedő duó Kaoshiungban mindössze tizenhat ezreddel maradt le a döntőről, s így a nyolcadik helyen zárt.
 
- Elégedettek vagyunk a saját teljesítményünkkel, annak dacára, hogy nem jutottunk be a fináléba. 

Egy pontozón múlt a továbbjutás, s ráadásul szerencsés vesztesként sem mehettünk tovább. Azonban nem keseregtünk, mert pályafutásunk legnehezebb programját mutattuk be. 

Két duplaszaltó is szerepelt a kűrünkben, hasonló erősségű gyakorlatot rajtunk kívül csupán öt páros tudott felmutatni. 

Utólag úgy látjuk, nem állt mellénk Fortuna, de sebaj. Úgy mondtuk ki, hogy vége, hogy nem maradt bennünk tüske  összegzett a duó hölgytagja.

A veszprémi táncpár a nyolcadik helyezésével a magyar táncsport szövetség képviselői közül a legeredményesebb lett. 

Ráadásul Kis Katalin a világszövetségtől különdíjat is kapott, miután az egyetlen olyan táncos volt, aki mindhárom világjátékokon részt vett.
 
A táncversenyeket egy tizennégyezres csarnokban bonyolították le. Óriási siker volt, mindegyik viadal teltház előtt zajlott. A tajvani nézők 95 százaléka még sosem látott akrobatikus rock and rollt, ezért hatalmas ováció fogadott minden látványos megmozdulást. 

Őszintén mondom, hasonlóan lelkes közönség előtt még nem igen szerepeltünk - mesélte Katalin.

A veszprémi kettős még azt is kihangsúlyozta, soha nem tapasztalt figyelmet kaptak a Nemzeti Sportszövetségtől, amely a világjátékokra kiutazott magyar csapat felkészülését és ott tartózkodását is végig egyengette. 

A duó kiemelte, végre úgy érezték, tartoznak valahova, korábban más jeles világeseményen viszont ezt nem tudták elmondani.
 
- A tajvani játékokon való részvételt ajándékként értékeljük a pályafutásunkban. Az utolsó fellépésünk igazi örömtánc volt. Jóleső érzés számunkra, hogy a világszövetség vezetői is elismerik a munkánkat, arra ösztönöznének bennünket, hogy novemberben induljunk még el a világbajnokságon. 

Azonban erre már nem vállalkozunk. Szóba került, hogy esetleg négy év múlva a kolumbiai világjátékokon ott leszünk-e, de jelen pillanatban a válaszunk biztosan nem - húzta alá Kis Katalin.

A kettős még elmondta, felkérést kaptak a világszövetségtől, hogy vegyenek részt az új pontozási szisztéma kidolgozásában. Rutinjukkal, ötleteikkel sokat segíthetnének a munkában.
 
- Egyelőre szeretnénk a családunkra, a munkánkra koncentrálni. Rengeteg szabadidőnket vették el az edzések, most jól esik majd a pihenés - zárta a beszélgetést Miklós és Katalin.

Az Anakonda RRC párosa közel húsz éve ismerkedett meg a sportág alapjaival. A 36 éves Horváth Miklós és a 35 esztendős Kis Katalin az első, 2001-es a japán Akitában megrendezett világjátékokon is részt vett. 

Akkor az akrobatikus rock 'n' roll, mint bemutató sportág szerepelt a programban, s a legjobb hat helyezett között végeztek a veszprémiek. 

2005-ben a németországi Duisburg volt a helyszíne a The World Gamesnek. Kis Katalin az ajkai Horváth Márk párjaként a 16. helyen zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!