Ez nagyon veszélyes! - Fokozott terhelés alatt a munkavállalók

Megyei körkép - Örömteli, hogy csökkent a súlyos munkabalesetek száma, viszont vélhetően, a javuló fegyelem mellett a gazdasági válság is besegített a statisztikába. Régiónkban az év hét hónapjában három halálos és hét súlyos munkahelyi baleset történt.

Tremmer Tamás

Tavaly ugyanebben az időszakban kilenc halálos és tíz súlyos sérülésről szólt a statisztika. 

Az utóbbi két hónap feszített tempóban telt az OMMF Közép-dunántúli Regionális Munkabiztonsági Felügyelőség munkatársai számára, a nyáron folyamatosan ellenőriznek, ez idő alatt megyénkben nem történt halálos munkabaleset. 

Nesztinger Péter regionális igazgató a számok mögött mást is lát. Az elmondható, hogy a hatóság és a szakma munkájának köszönhetően lassú ütemben, de évek óta jobbak a mutatók. A mostani látványos javulásban azonban a gazdasági válság is szerepet játszik, a termelő tevékenység ugyanis visszaesett.

Amit ugyancsak tapasztalnak a munkahelyeken, a krízis miatt megnőtt a pszichés terhelés. A munkavállalók jó része aggódik, s veszélyben érzi az állását, vagy éppen a munkáltatóját. 

Ez a fenyegetettség egyrészt eltereli a figyelmet a munkavégzés veszélyeiről, másrészt ebben a helyzetben az emberek olyan munkát is elvégeznek, amihez nincs jogosultságuk, szakértelmük. Mindez nagyon veszélyes. 

Nesztinger Péter elmeséli a legutóbbi esetet, amely Kapolcson történt július elején. A dolgozó bevállalta, hogy felmegy a tetőre, ahol beszakadt alatta a pala. 

A férfi hat métert zuhant, de szerencséjére, kisebb sérülésekkel megúszta. Ehhez kísértetiesen hasonló eset történt tavasszal, de ott négy méteres magasság is elég volt a tragédiához.
 
Az elmúlt két hónapban különösen figyeltek a hőség okozta terhelésre. Szerencsére a korszerű mezőgazdasági gépek közül már sok klímaberendezéssel is rendelkezik. Az építőipar szintén érintett terület, itt viszont lecsökkent a tevékenység. 

Egyre több félbehagyott, vagy el sem kezdett beruházással találkoznak az ellenőrök. Volt arra is példa, hogy kültéri munkavégzés esetén a munkáltató osztott munkaidőt vezetett be (12-14 óráig nem dogoztak)  ami örvendetes az egészség szempontjából. 

A zárt terű meleg munkahelyek hűtésénél ugyancsak javulás tapasztalható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!