Figyelem! Visszamenőleges ellenőrzés

Veszprém - A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a 2006. évi területalapú támogatás ellenőrzésére hivatalból indított felülvizsgálati adategyeztetésre szólította fel az érintett gazdálkodókat augusztusban.

Varga Ibolya

Boros Gábor, a Veszprém Megyei Agrárkamara tanácsadója szerint az adategyeztetésre való felhívás hátterében az áll, hogy az egységes területalapú támogatás (SAPS) eljárásnak kizárólagos, országos azonosító rendszereként szolgáló MePAR (Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer) fizikai blokkrendszerét hazai és EU-s jogszabályok alapján folyamatosan felújítják (programszerű felújítás és változásvezetés), melynek következtében a felújításban érintett fizikai blokkok alapadatai (többek között a nem támogatott területként lehatárolt terület nagysága) megváltozhatnak. 


Ezáltal az MVH birtokába olyan új információk kerülhetnek, amellyel a korábbi igénylési években, az akkor rendelkezésre álló eszközökkel nem kiszűrhető, jogosulatlan igénylések felderítésére nyílik lehetősége. 

Azoknál a blokkoknál, melyeknél a felújítás eredményeként csökkent a fizikai blokk támogatható területének nagysága, az új alapadatok figyelembe vételével újabb ellenőrzéseket végeznek, illetve a 2006. év kifizetéseinek alapjául szolgáló jóváhagyott területeket felülvizsgálják. 

A felülvizsgálati ellenőrzések eredménye alapján az MVH-nak kötelessége a felderített, korábban jogosulatlanul kifizetett támogatásokat visszakövetelni a gazdálkodóktól. 

A túligénylés adminisztratív úton történő rendezése a korábbi évek gyakorlatának megfelelően adategyeztető eljárásban történik. 

Amennyiben a túligénylés mértéke eléri vagy meghaladja a fizikai blokk nettó támogatható területének az öt százalékát, vagy a túligénylés mértéke egy hektár feletti, akkor az MVH levélben szólítja fel a gazdákat az adatok helyesbítésére.

Az érintett ügyfeleknek kipostázott adategyeztető levél két részből áll. 

A felülvizsgálati adategyeztetésre történő felszólítás tartalmazza a felülvizsgálati eljárás rövid leírását, a részletes táblázatot a túligényelt blokk adataival, a túligénylés százalékban és hektárban kifejezett nagyságával, továbbá a blokkban lévő termelők adatait, és a blokkban művelt területüket parcellánként. 

A felülvizsgálati adategyeztető lap tartalmazza a termelőre vonatkozó, az adategyeztetésben résztvevő parcellák adatait, melyek mellett a termelőnek meg kell adnia az általa felülvizsgált területadatot. 

Ezt a nyomtatványt kell az ügyfélnek visszajuttatnia az illetékes az MVH illetékes megyei kirendeltségének a felszólító levél kézhezvételétől számított nyolc napon belül.

A termelőnek mindenképpen vissza kell küldenie az MVH-hoz a nyomtatványt, akár tartja a terület méretet, akár csökkenti. Aki nem reagál a levélre, annak az MVH a 2006. évi támogatási kérelemben bejelentett területeket a túligénylés mértékének megfelelően csökkenti. 

Az adategyeztető lap aláírása kötelező. A Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs szolgálatának tanácsadói az adategyeztető lap kitöltésében, beküldésében szakmai segítséget nyújtanak. 

(Illusztráció: archív)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!