Hátborzongató! 30 centis böllérkéssel hadonászott a kocsmában

Porva - Még a sokat látott rendőröket is megdöbbentette az a porvai kocsmába bezárkózó, önmagából kivetkőzött férfi, aki egy 30 centis böllérkéssel vágott egyet a lábán, ha neszt észlelt az ajtó közelében.

Halmos György

A vágások száma alapján legalább hétszer. A szemtanúk szerint néha kiöntötte a vért a cipőjéből és kicsavarta a zokniját, majd folytatódott az idegek csatája Vili és a kommandósok között. Az elfáradt és a vérveszteségtől teljesen legyengült férfit több mint kétórás alkudozás után fogták el.

A nem mindennapos esemény Porván, a Zirctől északnyugatra, a megyehatár közelében fekvő faluban történt múlt szombaton. Az esetről mindenki beszél, tud valamit, hiszen a több órás akciónak és a sikeres elfogásnak szinte az egész falu részese volt, a tárgyalást jókora tömeg figyelte - a rendőrök megfogalmazása szerint - fegyelmezetten.


Ma már semmi nem emlékzetett arra, hogy egy hétel ezelőtt eseményekre, a világ rendje helyreállt
(Fotók: Kőrösparti Beatrix)

A hét első napjaiban jópáran, akik csak hírből hallottak az esetről benéztek a kocsmába és érdeklődtek mi, hogyan történt azon a kánikulai napon déltől kettőig. 
  
Akadtak a nézelődők között olyanok, akik azt ajánlották, hogy törjünk rá a férfira, sőt, a kommandósok lőjenek a lábába, és hozzák ki. Volt önként jelentkező, aki egyszerűen bement volna és elintézi az egészet egy perc alatt  emlékszik vissza az akciót irányító parancsnok a lakosok reakcióira. 

Pálmann László alezredes szerint ezek a módszerek nem, vagy nem mindig célravezetők egy olyan esetben, amikor kést szorít a nyakához az a férfi, akivel tárgyalnak, sőt alkoholt is fogyasztott, és zaklatott lelkiállapotban van. 

- Az volt a célunk, hogy a férfi ne sérüljön, és a kollégáim minél kevesebb veszélynek legyenek kitéve. Ilyen esetekben nem lehet tudni, hogy melyik az a mozdulat, ami felingerli a férfit - mondta Pálmann László. 

- Azt tudtuk biztosan, hogy nem teszi le a kést és nem sétál ki egyszerűen a kocsmából. Figyelni kellett arra, is, hogy nehogy későn indítsunk akciót, mert a férfi a vágásoktól elég erősen vérzett. 

Az volt a cél, hogy a legkevesebb sérüléssel hozzuk ki Vilit, ugyanakkor a közönségben volt néhány szakértő, akik a tévében látott filmek alapján jópár tippet adtak a kommandósoknak, mit és hogyan csináljanak. 
 
A porvai kocsma könnyen megtalálható, hiszen a kis település közepén, a bolt mellett van, ami egyébként egybenyílik a szórakozóhellyel. Biliárdasztal, pult néhány székkel, pár asztal, mozaikkő padló. 


Gerber Alíz, aki a kisboltban dolgozott, amikor a rendőrök berontottak a helyiségbe, mindenki nagyon megijedt

Az eset főszereplőjét, a szomszédos, néhány kilométerre lévő Borzaváron élő Vilit mindenki ismeri, megfordult a povai kocsmában is párszor. Nem utalt semmi jel arra, hogy a Vili ezt fogja csinálni, négyen-öten egy asztalnál ültek és beszélgettek  mutat a helyiség közepe felé a kocsmárosné. (A férfi, mint később kiderült nem szúrta Borzaváron magát hasba, és valószínűleg nadrágot cserélt, ezért nem látszott, hogy vérzik a lába.) 

A déli záráshoz készülődtünk, amikor néhány rendőr rontott be a helyiségbe. A Vili ekkor kést vett elő és a nyakához szorította, a kocsmában lévők pedig a rendőröket meglátva kifelé futottak. A lányomat kerestem, aki a szomszédos boltban dolgozott, megnyugodtam, amikor láttam, hogy ő is kiszaladt. 

Senki nem látott nála kést, normálisnak tűnt. A szemtanúk beszámoltak néhány, a helyzet akkori komolysághoz nem illő jelenetről is, például a férfi kiszólt, hogy megiszik egy sört, amiért pénzt tett le a pultra, illetve egy alkalommal felmosta a véres padlót, de a kést közben mindvégig a melléhez szorította.
 
Vilinek nincs egyszerű természete, többször volt már dolga a rendőrséggel. Ezt megerősíti Komenda József törzszászlós, a zirci őrs szolgálatirányító parancsnoka is, akinek nagy szerepe van abban, hogy az események nem torkoltak tragédiába. 

A képen Komenda József. A zirci törzszászlósnak nagy szerepe volt abban, hogy a események nem torkolltak tragédiába

Az öngyilkossággal fenyegetőző Vili egyedül törzszászlóssal beszélt, nem fogadta el a helyszínre érkezett túsztárgyaló, sem a pszichológus segítéségét. 

A eseményekben gazdag nap a törzszászlós számára Borzaváron kezdődött, a falunapon volt kint, amikor a hívást kapta, hogy Vili hasba szúrat magát. - Kimentünk a helyszínre, csupa vér volt minden, akár egy bűnügyi helyszínen; felmentünk a padlásra, ahol megtaláltuk a férfit. 

A kémény mögött állt, és a combján az artériához fogta a kést. Agresszíven viselkedett Vili, de ő is lejött a földszintre. Egyszer csak elhalkult a fenyegetőzés, nem hallottunk semmit; kiderült, hogy a tűzfal alsó részén lévő kibontott résen elmenekült. 

Kaptunk egy infót, hogy Porva felé látták menni a férfit, gondoltunk, hogy a kocsmában lehet. Odaértünk, mindenkit kizavartunk, elszigeteltük Vilit. A speciális egység kiérkezéséig egyszer megpróbáltuk elvenni a kést, de a férfi gyorsabb volt. 

Vagy a nyakához, vagy hasához tette a kést, de előfordult, hogy a szívénél forgatta azt. Próbáltam terelni a figyelmét, nem érdekelte semmi, elhárított minden közeledést. 

Elhoztuk a volt élettársát, de szóltak, lehet, hogy előtte akar öngyilkos lenni, vagy őt akarja bántani. Idegőrlő csata kezdődött, senki nem tudta mi lesz a vége. A legyengült férfit végül egy csellel rábírták a kés eldobására; a férfi a véres padlón elcsúszott. 

Erre vártak a kommandósok, berontottak, és elfogták a férfit, akit először kórházba, majd pszichiátriára szállítottak. A ruházat átvizsgálása során derült ki, hogy a férfi zsebében egy rugós kés is volt. 
 
Szerencsére az ilyen és ehhez hasonló szituációk nagyon ritkán fordulnak elő a megyében. Jó pár évvel ezelőtt egy zavart veszprémi nő lövöldözött a lakásában egy flóbert-pisztollyal. 

Azt az esetet úgy oldottuk meg, hogy a tűzoltók csörömpöléssel elvonták a nő figyelmét, közben kollégámmal ketten bementünk az épületbe és sikerült sérülés nélkül elfogni.
 

















Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!