Hihetetlen? Energiatakarékos lakóházak szalmából

Budapest - Mintegy tíz éves saját kutatás-fejlesztésre alapozva Európában elsőként fejlesztette ki a CereDom Kft. azt a szalmaház-rendszert, amely energiahatékony és természetes, egyúttal megfizethető lakókörnyezetet kínál az építtetőknek.

Varga Ibolya

A cég által szinte kizárólag természetes anyagokból kifejlesztett rendszer hőszigetelő képessége megközelíti a passzívházakét, miközben tűzbiztonsági szempontból megfelel a lakó- és kis közösségi épületekre vonatkozó hatósági előírásoknak. 


Európában elsőként fejlesztette ki a CereDom Kft. a szalmaház-rendszert


Egyre inkább érezhető az a lakossági és intézményi törekvés, hogy az új építésű ingatlanokra nézve is minél inkább energiahatékony, környezetkímélő megoldásokat valósítsanak meg. 

Ezt a folyamatot jelentősen felgyorsította az elmúlt években tapasztalt jelentős gázáremelkedés, amely a figyelmet egyre inkább az energiahatékony lakhatás felé fordította. 


Energiahatékony, természetes és megfizethető
(Fotó: Mészáros Attila)


- Nemzetközi tapasztalatunk segítségével saját, mintegy tízéves kutatás-fejlesztési programunk eredményeként dolgoztuk ki kollégáimmal a fenntartható életvitelt támogató szalmabála épületek tervezésének és kivitelezésének szakmai módszertanát - mondta el Mészáros Attila, a szalmaépítés minősített rendszerének kifejlesztője. 

- A fő kihívás az volt, hogy hogyan lehet a nemzetközi tapasztalatokból kiindulva olyan széles körben alkalmazható megoldást megalkotni, amely ideális a hazai klimatikus- és csapadékviszonyokra, megfizethető alternatívát jelent az építtetőknek, egyúttal megfelel a téglaházakra meghatározott biztonsági és tartóssági teszteknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!