Panelprogram - Előtérben az energiamegtakarítás

Megyei körkép - Az utóbbi néhány hétben kétféle, az energiatakarékosságot előtérbe helyező pályázatot írtak ki. Egyrészt folytatódik a nagy érdeklődéssel zajló panelprogram, másrészt gondoltak a hagyományos technológiával épült magánházakra is.

Tremmer Tamás

A NEP a hagyományos technológiával épült lakóépületek felújítását, a lakosság egyéni kezdeményezéseit hivatottak erősíteni, mondta el lapunknak Pintér Mónika, a P-S Tender Kft. ügyvezető. Hozzátette, ebből a lehetőségből nem zárják ki a társasházakat sem, azonban ezt a pályázati konstrukciót a helyi önkormányzatok általában nem támogatják. A NEP-en belül nyílászáró cserére illetve nyílászáró szigetelésre-, fűtés és használati melegvíz ellátás korszerűsítésére-, utólagos hőszigetelésre-, valamint megújuló energiafelhasználás (napkollektor, geotermikus energia, hőlégszivattyú, és a többi) ösztönzésére lehet pályázni. (A NEP-2009 felhívás www.energiakozpont.hu linken érhető el.)

A pályázatírással foglalkozó cég ügyvezetője arról is tájékoztatott, hogy ugyanvsak megjelent a 2009. évi panelprogram. A pályázati felhívást a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tette közzé a Zöld Beruházási Rendszer, Klímabarát Otthon Panel Alprogram néven. A támogatható tevékenységek köre: nyílászáró felújítás vagy csere; homlokzat és födémszigetelés, épületgépészeti korszerűsítés (felvonók is felújíthatóak); megújuló energiafelhasználás növelése; nyári hővédelem javítása árnyékolókkal (légkondicionáló felszerelésére nem pályázhatnak); loggiák beüvegezése a szoláris nyereségek passzív hasznosítására.

Pintér Mónika megjegyezte, ennek a beadási határideje viszonylag rövid, (2009. október 31.) éppen ezért teljes biztossággal nem állítható, hogy a helyi önkormányzat ez időpontig érdemi döntést hoz, hogy támogatni tudja a társasházakat. Éppen ezért felmerül a lehetősége annak, hogy önkormányzati támogatás nélkül kell a felújítást elvégezni! A támogatás mértéke azonban emelkedett, de csak azon épületek esetében ahol a felújítást követően az épület C vagy annál magasabb energetikai kategóriába esik. Ez esetben az eredeti egyharmadon felül további 10-27 százalékos, úgynevezett KlímaBÓNUSZ támogatás kapható! (A Panelprogram 2009 felhívás elérhető a www.fi.kvvm.hu címen.)

A pályázat elkészítése során az ismert dokumentációkon felül elektronikus úton is le kell adni a pályázati anyagot oly módon, hogy egy letölthető program segítségével kitöltött adatlapot kell elküldeni. Annak regisztrációját követően a befogadó nyilatkozatot e-mailen küldik vissza. Az egyéb dokumentációk továbbra is postai úton küldendőek tovább azzal a módosítással, hogy a pályázatban az Energiatanúsítványt is mellékelni kell. Összességében azonban elmondható, hogy a pályázatok elbírálása lényegesen rövidebb ideig tart.

Sietni kell

A Panelprogram 2009 a lakók részéről nagyon gyors döntést igényel, mert a pályázat elkészíttetését csak akkor lehet megrendelni, ha a társasház közgyűlési határozata erről megszületett. A P-S Tender Kft. az elmúlt 10 évben csaknem 2 milliárd forint vissza nem térítendő - önkormányzati és állami - támogatáshoz segítette az őket megbízó társasházakat. A sikeres pályázat egyik titka a lakók pontos tájékoztatása és az átgondolt, részletes műszaki tartalom kidolgozása. Különösen most, hogy a beruházás egyharmadán felül a KlímaBÓNUSZ támogatással további milliókat kaphat a társasház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!