A többszintű kormányzásról tanácskoztak

Veszprém - Az Európai Unió (EU) legkisebb régiójában, az önálló jogi státusszal rendelkező, de Finnországhoz tartozó Aland szigetén rendezett konferenciát a közelmúltban az EU Régiók Bizottságának testülete, a CONST, amelynek munkájában részt vett Dr. Szalay András is.

Halmos György

A politikus a liberális frakció megbízásából vett részt a tanácskozáson. A veszprémi közgyűlés képviselője elmondta, hogy a tanácskozás központi témája a többszintű kormányzás, az EU, a tagállamok, valamint a helyi és regionális önkormányzatok közötti együttműködés erősítése volt. A konferencia helyszínének történelme is nagyon érdekes, hiszen a 27 ezer lakosú Aland jogilag ugyanolyan státusszal rendelkezik, mint egy sokmilliós állam, az ott élők több mint 90 százaléka svédül beszél, mégis Finnországhoz tartozik; a nemzetiségi területi autonómia mintapéldája az unióban.

A konferencián elhangzott, hogy a jelenleginél szorosabb együttműködésre van szükség a Régiók Bizottsága (RB) és az európai parlament között, hiszen állandó kritika tárgya, hogy az uniós állampolgárok alig tudnak valamit az EU-ról. Szó esett arról is, milyen lehetőségeik vannak a helyi (települési, regionális, tartományi) önkormányzatoknak, hogy részt vegyenek az őket érintő öntésekben.

A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy az RB véleményét minden olyan kérdésben ki kell kérni, ami érinti az önkormányzatokat, és tovább kell erősíteni a helyi szinteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!