Arcára fagyott a sikoly - Négy és fél év fegyházbüntetést kapott a sikoly-álarcos rabló

Veszprém - Három és fél év elteltével jogerősen lezárult a Sikoly álarcos ügy a megyei bíróságon, ahol a fiatal elkövetőt négy és fél évi fegyházbüntetésre ítélték. Társait e bűncselekmények alól felmentették, viszont egyéb balhék miatt őket is felelősségre vonták.

Mátételki András

Még 2005 decemberében két berhidai fiú azzal heccelte barátját, B. Dávidot (23), hogy Nyúlbélának nevezték, aki még egy játékfegyverrel sem mer oda menni senkihez. A veszprémi fiú ezt a szívére vette, s bizonyítási kényszertől hajtva elhatározta, hogy meggyőzi társait a bátorságáról. Tudatosan készült a bűncselekményre, ezért megfelelő ruházatot választott arra a bizonyos napra, s magához vette az egyik barátjánál elrejtett, úgynevezett Sikoly álarcot.

December 13-án szánta el magát a súlyos bűncselekményre, amikor is este hét óra körül berontott az egyik Jutasi úti kis élelmiszerboltba, ahol akkor egy vevő sem tartózkodott. Arcába húzta az elhíresült álarcot, fejét kapucnival takarta el. A nála lévő játékpisztolyt ráfogta az eladóra, s pénzt követelt tőle. Az asszony nem ijedt meg, hanem rákérdezett: "Mit akarsz?!"

Az ifjú rabló azzal adott nyomatékot a rablásnak, hogy a valódi fegyverhez megtévesztésig hasonló pisztolyt csőre húzta. Még ekkor sem vesztette el lélekjelenlétét a hölgy, hanem ráparancsolt támadójára, hogy takarodjon az üzletből, majd hozzátette: már megnyomta a riasztó gombot, a rendőrök pillanatok múlva itt lesznek. B. Dávid ettől megijedt, futva elmenekült a közeli utcába, ahol pár száz méter után egy kukába rejtette el jellegzetes kabátját, valamint a pisztolyt. Az eladó egy darabig üldözte, majd feladta a versenyfutást.

A fiatal rabló a rendőrségen tett vallomásában többször arról beszélt, hogy a két 22 éves barátja végig vele volt, segítettek neki a bűncselekmény elkövetésében. Vallomását később a bíróságon visszavonta. Két társa végig tagadta, hogy azon a napon Veszprémben járt, ennek ellenére az ügyészség vádat emelt ellenük is. A Veszprémi Városi Bíróság viszont azt mondta ki, hogy kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy a berhidai páros ott volt a rablás helyszínén.

Az ügy azért is húzódott el ilyen sokáig, mert az eljárás alatt jelentkezett egy fegyveres rablással gyanúsított börtönlakó, aki a megyei bíróság előtt magára vállalta a Jutasi úti bűncselekményt, ám kiderült, ezt csak azért tette, mert - állítása szerint - B. Dávid hétmillió forintot kínált fel neki, amit az elkövető tagadott. Az ügyet újra tárgyalta a városi bíróság, de nem történt változás a bűncselekmény megítélésében.
 
Ha az élelmiszerbolt kirablásánál nem is vettek részt hárman, a bíróság más bűncselekményeknél viszont megállapította, hogy azokat együtt követték el. 2005 elejétől a három fiatal szívesen vadászott meglehetősen értéktelen, de még használható gépkocsikra, amelyeket elkötöttek.

Veszprémben egy 70 ezer forintot érő Ford Escortnak térkővel dobták be az ablakát, majd vontatókötéllel kihúzták Berhidára, és eladták. Egy Ford Sierrát Sólyból loptak el, majd egy Trabant rendszámtábláját erősítették fel a kocsira. Módszereik közé tartozott, hogy csavarhúzóval kiemelték a szélvédőt, majd a kocsiba bemászva eltörték az autó kormányzárát.

Négy évvel ezelőtt ők voltak azok, akik júliusban éjszaka betörtek a peremartoni Hétszínvirág óvodába, ahonnan 18 ezer forint értékben élelmiszert tulajdonítottak el. A két berhidai fiú a drogot is megkóstolta, ezért ugyancsak felelősségre vonta őket a bíróság.

A megyei bíróság jogerősen mondta ki bűnösnek B. Dávidot rablás bűntettének kísérlete, valamint a lopások miatt, ezért őt négy és félévi fegyházbüntetéssel sújtották. A lopások miatt B. Tamásnak két évet kell börtönben töltenie, míg F. Máténak az egy év két hónapi büntetését a bíróság három évre felfüggesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!