Áttelepített ürgék - Diákok segítettek a természetvédőknek

Tihany - A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai több éves program részeként idén júliusban is folytatták az ürgék védelmében végzett áttelepítéseket. A szakemberek nyári gyakorlaton lévő diákok segítségével öt alkalommal 352 állatot fogtak be és helyeztek át két telepítési helyszínre.

Nagy Terka

Az akcióra részben a Keleti-Bakony Life+ program keretében került sor. A pályázat a Keleti-Bakony tervezett Natura 2000 terület természeti értékeinek védelmét és fenntartását is szolgálja. 

- Az igazgatóság a működési területén élő ürgeállományok hosszú távú fenntartását és fejlesztését, azon túl, hogy védett és fokozottan védett ragadozómadarak és emlősök tápláléka, önmagában is fontos feladatának tekinti, mivel a működési területén él a hazai ürge állomány egyik meghatározó része - mondta dr. Nagy Lajos természetvédelmi terület-felügyelő. 

- Az ürgéknek olyan alacsonyfüvű gyepterületekre van szükségük, ahol még biztonságban szemmel tarthatják a környezetüket, üregrendszerük kialakításához megfelelő minőségű talaj áll rendelkezésükre és a legelő növényösszetétele alkalmas a táplálkozásukra. 

Ezt korábban az extenzíven legelő juhnyájak és szarvasmarha csordák évszázadokon át önmagukban biztosították. Napjainkban azonban a legelő háziállatok állományainak drasztikus csökkenése sajnos maga után vonja a legelőkön élő ürgék életfeltételeinek beszűkülését is. 

A hajdani hajtóutak megszűnésével élőhelyeik összeköttetése is eltűnt, ezért az ürgék már nem képesek elfoglalni a számukra alkalmas vagy ismét alkalmassá vált élőhelyeket sem. 

Ezen igyekeznek segíteni az igazgatóság munkatársai, akik évről-évre olyan területekre telepítenek ürgéket, ahol az állatok számára hosszú távon biztosított a fennmaradásuk. 

A 2004-ben Tihanyba telepített ürgék napjainkra már olyan életképes és magas egyedszámú kolóniát hoztak létre, hogy lehetőség van évente az állatok egy részének áttelepítésére. Azon túl, hogy az ürgék járataikkal hozzájárulnak a legelők talajának egészséges átszellőztetéséhez is, igen kedves állatok. 

Ha megszokják az emberi jelenlétet, akár néhány méterről is megfigyelhetjük serénykedésüket. Tihanyban, a Belső-tó partján március közepétől szeptember végéig gyönyörködhetnek a látogatók a legelő szürkemarhák és a táplálékot gyűjtögető ürgék békés együttélésében.
 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!