Megyei elismerés Nagy Bélának

Bakonykoppány - Visszavonultan él feleségével a kis bakonyi községben a nyolcvanhat éves Nagy Béla festőművész.

Nagy Imre

Lakása falait beborítják alkotásai. Bár betegsége ma már akadályozza az alkotásban, egészen a legutóbbi időkig folyamatosan örökítette meg az őt körülvevő világot.

Béla bácsi kedden délután meghitt ünnepség keretében vehette át a megyei közgyűlés elnökének Pro Comitatu-díját Talabér Mártától, a közgyűlés alelnökétől. Az alkalomra hazalátogatott lánya, fia, menye, unokája, és ott volt a régi barát, Horváth Lajos veszprémi festőművész is. Talabér Márta elismerő, kedves szavakkal méltatta az idős művész munkásságát, aki meghatódva vette át a díjat. Nagy Béla Képzőművészeti Főiskolát végzett, kiváló mesterek (Bernáth Aurél, Kmetty János, Kontuly Béla, Bortnyik Sándor) keze alatt. Hatvanban, Gyöngyösön, Kazincbarcikán vállalt tanári állást. Rendszeres résztvevője volt a borsodi kiállításoknak, egyéni tárlatait Tokajban, Cegléden, Kazincbarcikán, Miskolcon, Visegrádon, Pápán, Veszprémben rendezték meg. Részt vett a Balatoni Nyári Tárlaton és az Országos Akvarell Kiállításon is.

Alkotásai eljutottak Szlovákiába, Lengyelországba, Bulgáriába. A megyében első önálló kiállítása 1997-ben a pápai Somogyi galériában volt, ugyanitt idén Tájak, emberek címmel mintegy nyolcvan képéből életmű kiállítást rendezett Horváth Lajos. Művein  újraalkotva a látványt  központi szerephez jut az ember és a táj viszonya. Tájképfestészete a legjobb magyar hagyományokat követi. Impresszionista, kubista, expresszionista látásmódja a legnagyobb tájképfestők közé emeli. Mint azt a méltatás is kiemeli, munkásságával jelentősen hozzájárult Veszprém megye képzőművészeti színvonalának emeléséhez, hírnevének öregbítéséhez.

Béla bácsi 1981 óta él Bakonykoppányban. A kis házat idilli környezet, szépen gondozott kert veszi körül, amit meg is mutatott vendégeinek. Az idős mester felesége gondoskodását élvezve október 23-án tölti be nyolcvanhatodik életévét. Barátai, tisztelői tervei szerint nemsokára újabb kiállításon mutatja be nem mindennapi életművét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!