Óz, a csodák csodája - Felújított változattal ünneplik a 70 éves filmet

Wamego, Kansas - Amikor az Óz, a csodák csodája (The Wizard of Oz) című filmet 1939-ben bemutatták az amerikai mozik, a gazdasági válság közepette, a világháború küszöbén a legkevésbé a repülő majmok miatt aggódtak az amerikaiak; hetven évvel később, szeptember 23-án szerdán egy estére a filmszínházakba kerül a népszerű film felújítása.

MTI

Az Óz, a csodák csodája, amely színes fantáziavilága annak idején menedékül szolgált a nézők számára, L. Frank Baum 1900-ban megjelent meséje nyomán készült. A történet akkora sikert aratott, hogy maga Baum is 13 folytatást írt hozzá, és örökösei hozzájárulásával további 26 epizód látott napvilágot.

Evan L. Schwarz szerint - aki Finding Oz: How L. Frank Baum Discovered the Great American Story című könyvében foglalkozott a témával - Baum olyan mesét teremtett, amely a hagyományos történetbe építette bele tanításait a bölcsességről, érzelmekről és bátorságról. Az európai folklór lovagjait és sárkányait lecserélve  olyan amerikai szereplőket választott, mint a madárijesztő vagy a bádogember - és megszületett a nagy amerikai sztori.

A Warner Bros. technológiailag korszerűsített változattal ünnepli az Óz bemutatásának hetvenedik évfordulóját. A stúdió a mozipremiert követően Blu-ray lemezformátumban hozza forgalomba a filmet.

"Egy ilyen film, ami annyira elüt minden más produkciótól és amit világszerte annyira szeret a közönség, megérdemli, hogy a lehető legjobb fényben mutassák be" - jelentette ki George Feltenstein, a stúdió egyik marketingvezetője.

Mivel a világ semmivel sem lett kevésbé félelmetes az eltelt hét évtized alatt, és a fantáziafilm műfaja is sötét tónusokkal gazdagodott - többek között A Gyűrűk ura- és a Harry Potter-filmeknek köszönhetően -, a gonosz Nyugati Boszorkány zord kastélya akár egész otthonosnak tűnhet majd.

Az Óz, a csodák csodája rendszeresen szerepel a televíziók programján, és se szeri, se száma fesztiválvetítéseinek. Wamegóban évente tízezrek látogatnak el az Óz múzeumba, amely 24 ezer  relikviának ad otthont. A szerdai bemutató azonban sokak számára az első mozis Óz-élmény lesz, mivel az 1955-ös felújítás óta először tűnik fel a filmvásznon a Dorothyt alakító feledhetetlen Judy Garland.

Feltenstein szerint még a film rajongóit is éri majd meglepetés, mert a digitálisan felturbózott és élesebbé tett változatban olyan mondatok is elhangzanak és olyan részletek lesznek láthatóak, amelyek a korábbi kópiákon nem szerepeltek.

"Egy csomószor láttam a tévében, de az új változat olyan volt, mintha egy vadonatúj filmet láttam volna" - állította Robert Osborne filmtörténész, aki a vetítés előtt bemutatja majd a produkciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!