Palya Bea, Csík zenekar, Ghymes - Világzenei válogatásalbum a legismertebb előadókkal

Budapest - World Music from Hungary - Világzene Itthonról címmel válogatásalbum jelent meg; a lemezen a műfaj népszerű magyar előadói, köztük Palya Bea, a Csík zenekar, a Kaláka, a Ghymes, Szalóki Ági és az Ando Drom szerepel egy-egy dallal.

MTI

"A CD tekinthető egyfajta best of kiadványnak, hiszen a tizenhat előadó gyakran hallható dalai kerültek fel a korongra" - mondta Boda András, a kiadó Sony Music Hungary stratégiai menedzsere az MTI-nek.

A lemez az eladások alapján máris vezeti a MAHASZ válogatásalbumainak listáját.

Az album Goran Bregovic szerzeményével, az Ederlezi című számmal indul Rúzsa Magdolna előadásában; sokan emlékezhetnek arra, hogy az énekesnő a dalt az egyik televíziós tehetségkutató műsorban mutatta be nagy sikerrel. A Csík zenekartól az eredetileg a Kispál és a Borztól ismertté vált Csillag vagy fecske hallható a lemezen, Lovasi András énekével. Egy különleges, tizenhat évvel ezelőtt készült felvétel, Kováts Kriszta és Sebestyén Márta közös előadásában az El condor pasa indián naphimnusz szintén felkerült a CD-re, akárcsak a Váradi Roma Cafétól az Ördög bújt a botomba, a Djabétól a Táncolnak a kazlak, a Naprától a Jaj, a világ, vagy a PASO-tól a Tenkes kapitánya.

Az egyetlen, korábban más kiadványon meg nem jelent dal Szirtes Edina "Mókus" Nem tudja azt senki című dala; az előadóművész szólólemeze októberben kerül a boltokba.

Mint Boda András kifejtette, a kiadvánnyal több réteget is szeretnének megcélozni, egyrészt természetesen a világzene hazai kedvelőit, másrészt a külföldön élő magyarokat. Elmondta, hogy a Sony New York-i irodája az Egyesült Államokban élő magyarok miatt is örömmel fogadta a lemez megjelenését, de az albumot várhatóan Londonban, valamint határon túli magyarok által lakott területeken is meg lehet majd vásárolni.

"Ezen túl úgy gondoljuk, hogy a lemez a Magyarországra látogató turistáknak lehet ideális, emiatt értékesítését szállodákban és a repülőtéren is tervezzük" - fűzte hozzá.

Az érdeklődések alapján elképzelhető, hogy a World Music from Hungary kiadvány Dél-Afrikában is megjelenik. A lemez egész Kelet-Európát is képviseli, hiszen a koncepció az volt, hogy ne csak magyar népzene kerüljön az albumra, hanem a térség, például a Balkán muzsikája is. A tervek szerint a CD-nek 2010-ben lesz folytatása: egy újabb, hasonló világzenei válogatáslemez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!