Vízimentők a biztonságosabb Balatonért - Nyár végéig sokat dolgozott a korszerűen felszerelt Rupert

- Mozgalmasra sikeredett a nyár elején szolgálatba állított sürgősségi mentőhajó idényzárása, hiszen több olyan esethez is riasztották a személyzetet a hétvégén, ami akár tragédiával is végződhetett volna, ha nincs a jól felszerelt vízi jármű. A Balaton minden évben követel halálos áldozatokat, idén augusztus 31-ig nyolcan fulladtak a tóba.

Halmos György

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) által működtetett Rupert mentőhajó nélkül a statisztika még sötétebb lenne, három-négy fürdőzővel többen haltak volna meg, ha nincs a gyors jármű. Megfordíthatjuk ezt a logikát, mondhatjuk azt, hogy Rupert és személyzete legalább három ember életét megmentette. Biztató és reményteljes kezdet ez, sőt a jövő évre újabb sürgősségi mentőhajóval bővül az állomány, amit a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) finanszíroz az elsőhöz hasonlóan. Erről Suchman Tamás, a BFT elnöke beszélt a közelmúltban. Lesz pénz a Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava program folytatására. Szakemberek javaslata alapján 43 part menti település strandját látják el lélegeztető készülékkel, valamint félautomata defibrillátorral.


(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

A Rupert és személyzete legutóbb augusztus utolsó vasárnapján mentett meg egy hajóst, akinek a nyelvét egy darázs csípte meg. A mentőhajó a segélykérő telefonhívástól számított 15 percen belül megérkezett a  vitorláshoz, majd a férfit átemelték a Rupert fedélzetére, s vitték Balatonakaliba, ahol a már mentő várta a sérültet. Egy másik esetben a hajózó személyzet tagja volt az országos mentőegyesülettel kötött megállapodás értelmében egy szakképzet mentőtiszt, aki egy eszméletlen férfin segített.

Pap Zsolt, a mentőegyesület tagjaként ingyen dolgozott szabadsága alatt a Ruperten. A tiszaújvárosi mentőtiszt nevéhez fűződik egy sikeres életmentés. 

- Éppen szolgálatváltáshoz készültünk, amikor érkezett a jelentés, hogy az egyik füredi strandon a vízből egy eszméletlen férfit emeltek ki. Riasztás után néhány perccel már ott voltunk. Ahogy odaértünk átvettem az irányítást a strandon lévő vízimentőktől. Húsz-huszonöt perc alatt sikerült stabilizálni a férfi állapotát, visszatért a spontán keringése, amire odaérkezett az esetkocsi, már szállítható állapotba került férfi. A strandon először mindenki megriadt, de ahogy stabilizálódott a férfi állapota, tapsvihar tört ki; ilyet még soha nem tapasztaltam, nagyon jó érzés volt. Mindenképpen érdekes élmény volt az újraélesztést leszámítva, hiszen az ugyanolyan, mint a szárazföldön.

Nemcsak a sürgősségi mentőhajó  tett nagy szolgálatot, hanem a személyzet is magas szívnvonalon látta el a munkáját. Újdonság volt a  mentőhajó, és  az is, hogy mentősök dolgoztak a járművön a VMSZ és a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület megállapodásának értelmében. Tóth Attila, a mentőegyesület elnöke elmondta, hogy a szervezet szakképzett mentőtisztjei szabadságuk terhére vettek részt a balatoni szolgálatba. A sürgősségi mentőhajó működtetésével, valamint a szakképzett személyzettel töklétes lett a balatoni vízimentés. Úgy vélekedett, hogy az együttműködést folytatni fogják, lehetséges még továbbfejleszteni, de jelen pillanatban is alkalmas arra, hogy minden akut esethez időben odaérjenek, azt szakszerűen ellássák. 

- Az volt a célunk a mentőtiszti egyesülettel együtt, hogy olyan sürgősségi ellátást valósítsunk meg,  amilyen nincs az országban - fogalmazta meg céljaikat Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke. Hozzátette, hogy az elmúlt másfél hónap sikeres volt, jól vizsgázott mind a személyzet, mind a hajó.

- Ha az idegneforgalomból akarunk megélni, akkor mindent meg kell tennünk, hogy vonzó legyen a Balaton, ennek pedig tágabb értelemben a közbiztonság, illetve a vízbiztonság is fontos része. Szeretnénk, ha a Balaton néhány éven belül a legbiztonságosabb tó lenne Európában, ez pedig óriási vonzerő, főleg a családokkal érkezők számára - tette hozzá.

A vízbiztonsági programban egyébként az szerepel, hogy három Rupert típusú hajóval a sürgősségi ellátás szempontjából teljes egészében le lehetne fedni a Balatont. Ha nyernék a lottón, akkor hat hajó lenne a Balatonon, így a meglévő kapacitással, a mentőszolgálat helikoptereivel együtt valóban Európa legbiztonságosabb tava lenne a Balaton.

A balatoni utószezonban a Rupert vízimentő hajóként üzemel tovább. Valószínűleg szükség is lesz rá, a hétvégén is nagyüzem volt a tavon, szombaton, az erős szélben elsodródott vitorlásokat és képességüket, erejüket túbecsülő szörfösöket kellett kimenteni egész nap.

Vonyarcvashegyen egy osztrák fiatalember birkózott a szörfjével, de nem tudott talpra állni, őt a keszthelyi vízimentők segítették a partra. Ábrahámhegynél egy 15 éves kimerült szörföst mentettek ki az erős szélben. Rupert sietett annak az öt  embernek a segítségére, akik Almádi és Siófok között körülbelül félúton kerültek bajba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!