Figyelmeztető vasutassztrájk kedd délelőtt

Budapest - Figyelmeztető sztrájkot tart az öt reprezentatív vasutas szakszervezet kedden délelőtt 10 és 12 óra között, a mellékvonalak tervezett bezárása elleni tiltakozásul - közölte Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezete elnöke hétfőn, a munkaügyi vitát követően.

MTI

A MÁV és a szakszervezetek hétfői egyeztetésén nem jött létre megállapodás a sztrájk idején biztosítandó még elégséges szolgáltatásról.   

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője elmondta, hogy a MÁV-START 78 vonat közlekedtetésére tett javaslatot, amely a frekventált vonalakon 1-1 vonatpár közlekedését jelentené a sztrájk  két órás időtartama alatt. Ezzel szemben a szakszervezeti ajánlat az alapszolgáltatásokra vonatkozott, beleértve a vonatok fűtését, világítását, illetve eljuttatását a következő állomásig.

Simon Dezső elmondta: a hétfő egyeztetés a kormány és a szakszervezetek között nem hozott érdemi előrehaladást. A szakszervezetek azt követelték, hogy a kormány a mellékvonalak bezárásával kapcsolatos javaslatait vonja vissza, ezt követően pedig haladéktalanul kezdjen hozzá egy hosszú távú közlekedéspolitikai koncepció kidolgozásához.

A szakszervezetek a tárgyalásokat folytatni kívánják a kormánnyal - hangsúlyozta Simon Dezső. Jövő héten hétfőn 14 órakor folytatódnak a tárgyalások a kormány és a reprezentatív vasutas szakszervezetek között, közben pedig szakértői egyeztetésekre kerül majd sor.

Kérdésre válaszolva Simon Dezső elmondta, hogy a figyelmeztető sztrájkot követően, ezen a héten már nem  tartanak munkabeszüntetést tekintettel a közelgő ünnepekre. A jövő hét hétfői tárgyalást követően döntenek majd a további lépésekről.

Andrási Miklós, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a szakszervezetektől ígéretet kaptak arra, hogy érdemi észrevételeket tesznek a kormány javaslatához. Ezekre szerdáig válaszol majd a kormány, a tárgyalást pedig jövő héten folytatják. Andrási Miklós hangsúlyozta, hogy jövő hét hétfőre kidolgoznak egy foglalkoztatáspolitikai koncepciót, amely megnyugtatóan rendezi az esetlegesen érintett vasutasok foglalkoztatási helyzetét. A 33 vonal bezárása pedig kormányzati döntés lesz - mondta Andrási Miklós.

Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) alelnöke újságíróknak elmondta, hogy szerdán lesz kormányülés, ahol majd elgondolkodhatnak a miniszterek, vajon  érdemes-e a húrt tovább feszíteni vasút ügyében. A VDSZSZ nem szokta feladni küzdelmeit, a vasutas szakszervezetek most úgy döntöttek, hogy a kétórás figyelmeztető sztrájk elégséges nyomásgyakorlás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!