Megegyeztek a kormánnyal

Veszprém - A nemzetközi Fehér Bot napja alkalmából a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének veszprémi csoportja ünnepséget rendezett hétfőn a 3-as számú idősek klubjában, ahol műsort adtak a Cholnoky általános iskola diákjai.

Mátételki András

Külön köszöntötték a 90 éves Szabó Józsefnét, aki alapító tagja a Veszprém megyei egyesületnek. A zongoratanárnőről elhangzott, életműve jó példája annak, hogy látássérülten is lehet érvényesülni.

Dr. Szőke László, az országos szövetség és a megyei egyesület elnöke a jelenlevők előtt beszámolt arról, hogy sikerült elmozdulni a kilátástalan helyzetről: a kormány költségvetési tervében támogatásként 50 millió forintot szerepelt jövőre  idén 207 millióból gazdálkodhattak , ami egyenlő lett volna a megszűnésükkel.

A tárgyalások eredményeként a következő évben 173,4 millió áll majd a rendelkezésükre a pályázati lehetőségekkel együtt. Azt is szeretnék elérni az esélyegyenlőség jegyében, hogy a segédeszközökért ne kelljen 3-4-szer többet fizetniük, mint a látóknak.

Szőke László azt is hangsúlyozta, hogy több lehetőséget kell nyújtani a foglalkoztatás terén a sorstársainak, hogy az anyagiak mellett ne érezzék magukat feleslegesnek a társadalomban.
 
Németh Attilától, a veszprémi körzeti csoport vezetőjétől megtudtuk, a megyeszékhelyen és a környező településeken 110 sorstársuk él, akiknek idén a legnagyobb esemény a májusi esélyegyenlőség napja volt, ahol többen a színpadon is megmutathatták, mire képesek. Legközelebb karácsonykor találkoznak, amikor a hagyományoknak megfelelően a Kolping család szervez nekik ünnepséget. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!