Nagykövetek szakácsa - Visszahozná az étlapokra a vargabélest

Tóth Ferenc, a balatonalmádi Hotel Ramada főszakácsa pályafutása során főzött már többek között Nancy Blinkernek, az egyesült államok budapesti nagykövetének, akinek a lángos volt mindene. Jeszenszky Géza nagykövet pedig több éven át élvezhette a mesterszakács főztjét Washingtonban.

Tóth B. Zsuzsa

A követségen Ferencnek magyaros ételeket kellett készítenie, különös tekintettel a túrós lepényre és a sajtos pogácsára. A kint élő 56-os magyarok körében népszerű volt a mákos rétes, a töltött és a székely káposzta. Sokszor a követségen vendégeskedett Tom Lantos, akinek pedig a paprikás csirke és a kaszinó tojás volt a kedvence.

- Mindkét kormányt kiszolgáltam ott kint, Amerika nagyon nagy hatással volt rám. A jelenlegi feladatom egészen más, a szállodában zömében svédasztal várja a vendégeket és gazdag, hideg-meleg reggeli. Nagyrészt a magyar konyha remekei közül választhatnak, de néha, a nemzetközi napokon kitekintünk távolabbra is - mondja Ferenc, akinek otthon a felesége főz. Balatonalmádiban élnek, két gyermekük is a vendéglátás irányába halad.

- Otthon, ha hirtelen vendég jön, gyorsan kipakolom a hűtőt és ami van otthon, abból állítok össze valamit. A szállodában viszont nincs többre idő, mint hogy egy levest gyorsan bekanalazzak a csészéből. Aztán ha minden kész, jöhet a mosogatás, ami szerintem a legnehezebb, mégis azt fizetik meg legkevésbé. Amikor mindenki leül pihenni, a mosogató akkor is dolgozik még - mondja nevetve a főszakács.

Egyébként vallja, hogy ha a szakács maradandót alkot, akkor valami baj van. Az a jó, ha hamar elfogy az étel. Számára a tapsot az üres tányér jelenti, éppen ezért gyakran megfordul a mosogató helyiségben.
Legutóbb a tapolcai kollegánál, Halász János Oszkár díjas mesterszakácsnál főzött. A látványkonyhában berényi laskaleves készült füstölt tarjával, valamint Ferenc lányának a kedvence, a tejszínes, gombás csirkemell tokány. Aztán Ferenc végül azt is elárulta, hogy ő legjobban a vargabélesért és az aranygaluskáért rajong, amelyeket szívesen visszahozna a magyar konyhába. Ugyanis szerinte kissé feledésbe merültek, az éttermek étlapjain ezeket már nem, vagy csak alig lehet megtalálni.

Tejszínes csirkemell csíkok csiperkegombával, tricolor paprikával színes tésztára tálalva

Hozzávalók négy fő részére: 50 dkg csirkemell, 5 dkg bacon szalonna, 1 dl olívaolaj, 2 db kicsi vöröshagyma vagy póréhagyma, 1 db sárga paprika, 1 db zöld paprika, 1 db piros paprika, 1 db paradicsom, 10-15 dkg csiperkegomba, só, bors, vegeta vagy húsleves, 1 csomag petrezselyemzöld, 2 dl tejszín, kb.20-25 dkg színes tészta.

Az elkészítés során kifőzzük a tésztát. A csíkokra vágott szalonnát lepirítjuk, a vöröshagymát apróra vágva üvegesre sütjük, a gombával és a csíkokra vágott, befűszerezett csirkemellel együtt tovább pirítjuk, majd tejszínnel felengedjük. Ha több mártást szeretnénk, tejszínes habarást is alkalmazhatunk.

(Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!