Ne kapjanak támogatást a pártok!

Veszprém - A pártok ne kapjanak állami támogatást! - ezt a javaslatot tűzte zászlajára a nyíregyházi Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke, aki szerdán délelőtt Veszprém belvárosában találkozott segítőivel, szimpatizánsaival.

Mátételki András

Az elnök asszony lapunk érdeklődésére elmondta, több mint 600 ezer aláírás gyűlt össze, amikor népszavazással azt akarta elérni, hogy az országgyűlési képviselők költségeikről hozzanak számlákat. Mielőtt még az Országgyűlés leszavazta volna a civilek kezdeményezését, a képviselők eléje mentek a dolgoknak: gyorsan törvényt alkottak, s a költségtérítést átnevezték választókerületi pótléknak. Ezzel így még több pénzt tudnak elszámolni maguknak, országos szinten ez évente egymilliárd plusz kiadást jelent az adófizetőknek.

Az aláírásgyűjtéssel párhuzamosan Seres Mária rengeteg javaslatot kapott arra, hogy még milyen témában kellene rendezni népszavazást. Ezt az interneten megszavaztatta, majd ez év januárjában nyolc kérdést adott be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB). Márciusban népi kezdeményezésként hitelesítette az OVB azt a kérdést, amely a pártok állami támogatásának megvonását tűzte ki célul. Szeptember végén kezdődött az országos aláírásgyűjtés. (Ötvenezer ember kézjegye kell ahhoz, hogy az Országgyűlés elé kerüljön a téma.)

A Civil Mozgalom elnöke bízik abban, hogy az új összetételű Parlament jövőre rábólint a népszavazás kiírására. Kérdésre válaszolva Seres Mária elmondta: mozgalmuk anyagi hátterét kizárólag támogatóik adják, akik egyetértenek azzal, hogy a jelenlegi politikusok tűnjenek el színről, s egyik párt se kapjon pénzt a költségvetésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!