Nehéz helyzetben a katona - Ünnepi állománygyűlés a Hemóban

Veszprém - Amellett, hogy hősökre és áldozatokra emlékezünk, magunkba is kell néznünk, hogy méltók vagyunk-e elődeinkhez.

Szabó Péter Dániel

Debreczenyi János polgármester mondta ezt az MH 54. Veszprém Légtéreellenőrző Ezred és az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság  ünnepi állománygyűlésén csütörtökön a Hemóban. Kiemelte, a  katona mindig nehéz helyzetben van, hiszen a politikától kap parancsot, s a politika dönti el, hogy hősként ünnepli vagy tetteit elhallgatva, árulóként kezeli.

- A nemzeti ünnep nemcsak október 23-ról, hanem az '56-ot megelőző időszakról is szól. A '47-es választásokat követő antidemokratizálódási folyamatról, amelynek következményeként kitört az emberekből a fékezhetetlen szabadságvágy - mondta el Szűcs Pál mérnökezredes, a légtérellenőrző ezred parancsnoka, majd Katona János alezredes, a veszprémi Légierő Zenekar karmestere idézte fel ünnepi beszédében a korabeli történéseket.

Ezt követően Veszprém városért arany emlékérmet vehetett át a polgármestertől Szűcs Pál mérnökezredes és Kovács Sándor ezredes, az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka, míg Simon Gyula Mátyás mérnök alezredes és Katona János alezredes munkáját ezüst emlékéremmel díjazta a város első embere. 

A gesztust viszonozta a légtérellenőrzők parancsnoka, hiszen arany csapatérmét adományozott Debrezcenyi Jánosnak.

Az ünnepi állománygyűlés zárásaként a SÉF Szakképző Iskola növendékei adtak ünnepi műsort. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!