Seregnyi seregély - Számba vették a madarakat

Várpalota, Pápa - Seregélyek seregét, szárcsát és kárókatonát láthatott szép számban, aki részt vett a nemzetközi madármegfigyelő napon. A vállalkozó szelleműek gyűrűzhettek is.

Nagy Terka

A MME 18. sz. Veszprém megyei csoportja Várpalotára hívta tagjait, a madarak, a természet iránt érdeklődő gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket a nemzetközi madármegfigyelő napra.

A rendezvényt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal rendezték meg, megfigyelő eszközzel segítette a programot a Bakonyi Természettudományi Múzeum Zircről. A múlt heti remek időjárás sok madárbarátot és civil érdeklődőt vonzott a programra.

A távcsöves, spektíves megfigyelés mellett a kifeszített madárhálók vonzották a gyerekeket, ahol a befogott és meggyűrűzött madarakat a vállalkozó szelleműek engedhették útjukra.

A megfigyelésnél hozzáértő madarászok mutatták meg a vízen levő madarakat, akinek kedve volt, sétát tehetett egy közeli, kisebb tóhoz is. Az egész napi rendezvényen átélt látványt fényképezőgéppel megörökíthették, dokumentálhatták maguknak.

A programon több mint nyolcvanan vettek részt, nem csak a megyéből, hanem a fővárosból és a szomszédos megyékből is. A nap során a madarak 43 faját, 1485 példányt vettek számba. Közöttük legtöbb a seregély (750), majd a szárcsa (264), végül a nagy kárókatona volt.

A Pápai Természetvédelmi Egyesület Nórápon a halastónál tartotta madár megfigyelőnapját. Vöröstónál, a Bodzavár oktatási központ várta az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!