Várpalota: Elhárult az akadály - 2016-ig a városé a Thuri-vár vagyonkezelői joga

Várpalota - További hét évre, 2016. december 31-ig vagyonkezelői jogot kapott a Thuri-várra a palotai önkormányzat, ami elengedhetetlenül szükséges a 734 milliós pályázati projekt benyújtásához.

Szabó Péter Dániel

Ahogy arról a Napló hasábjain is beszámoltunk, a várpalotai önkormányzat, mint a Thuri-vár vagyonkezelője több mint 734 millió forint támogatás elnyerésére kapott lehetőséget, amelyben az évtizedek óta húzódó felújítást, látogatóbarát fejlesztést tudja megvalósítani az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Programban.

A végleges pályázati projekt benyújtásához szükséges építési engedélyezési tervek és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez azonban a pályázónak friss tulajdonosi hozzájárulásra van szüksége, hangsúlyozta parlamenti felszólalásában Deák Istvánné, a térség országgyűlési képviselője. 

- Ennek beszerzése céljából az önkormányzat felvette a kapcsolatot a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, ahonnan azt a választ kapta, hogy a július elseje óta hatályban lévő rendelkezés értelmében a tulajdonosi hozzájárulás megadásához a pályázónak a megvalósítást követően vállalt hasznosítási kötelezettség időtartamára, azaz 2016. december 31-ig is rendelkeznie kell a hasznosítási jogosultsággal.

A vár ingyenes használójaként a város képviselő-testülete támogatta a pályázatot, ám a Szindbád Nonprofit Kft.-vel kötött vagyonkezelői szerződés ez év októberében lejár.

Mindezek miatt nem lenne szerencsés, ha egy egyébként helyes és támogatandó intézkedés miatt meghiúsulna egy ilyen fontos pályázat - mondta el a honatyák előtt az oktatási és kulturális miniszterhez intézett kérdésében Deák Istvánné.

Hiller István nevében Arató Gergely, oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár válaszolt a képviselőnek.

Elmondta, a várpalotai Thuri-vár újabb példája lesz annak, hogy hogyan kap új, korszerű funkciót az örökség megőrzése mellett egy fontos hazai emlék. 

- Ami a vagyonkezelési szerződést illeti, merültek fel kétségek a vagyonkezelői szerződés meghosszabbítása kapcsán, nem minden szempontból tekinthető ugyanis példaértékűnek az eddigi vagyonkezelő tevékenység az örökség megőrzésében, fejlesztésében.

Ennek ellenére mégiscsak fontosabb cél, hogy megvalósulhasson egy sikeres, jó beruházás, ezért aláírtuk a vagyonkezelési szerződés meghosszabbítását - szögezte le Arató Gergely, majd hozzátette, mind a szerződésben foglaltakat, mind pedig az uniós pályázat tekintetében a források szakszerű felhasználását szigorúan ellenőrizni fogják az erre illetékes szervezetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!