Vatikáni kiárusítással a világ élelmezéséért?

Róma - Új ötlettel ált elő az éhezés felszámolására Sarah Silverman amerikai komikus, aki eladná a Vatikánt, és a befolyó pénzből etetné a világot. Bár Silverman szerint ezzel a pápa a történelem legnagyobb hősévé válna, az amerikai katolikus körök mégsem voltak elragadtatva a javaslattól.

MTI

Silverman az ENSZ pénteki élelmezési világnapjához időzítette a YouTube internetes videomegosztó portálon köröző üzenetét. A komikus szerint ideje, hogy a "pápa kiköltözzön házából, ami egy város, és a szegények etetésére fordítsa a javakat". "Ön lesz a történelem legnagyobb hőse. Adják el a Vatikánt! Etessék a világot!" - üzente a pápának a provokatív hangvételű jeleneteiről ismert Silverman.

A városállam azonban nem tervezi, hogy eleget tegyen a kérésnek. A Vatikán szóvivője csütörtökön elhárította, hogy kommentálja az amerikai híresség felvetését. Az amerikai katolikus liga viszont "obszcénnek és ocsmány pocskondiázásnak" nevezte a komikus által mondottakat.

A szervezet hangoztatta, hogy ilyen támadást soha nem hajtottak volna végre Jeruzsálem főrabbija vagy Izrael állam ellen. "A katolikus egyház több kórházat üzemeltet és több szegényt etet a világon, mint bármelyik másik nem állami intézmény" - emelte a liga.

James Martin, az amerikai Jesuit magazin kulturális szerkesztője szerint ugyanakkor van abban valami, amit Silverman mondott. Interneten közölt cikkében Martin megjegyezte: Jézus maga is azt mondta követőinek, hogy adják el amilyük van, és adakozzanak a szegényeknek. "Persze XVI. Benedek pápa nem adhatná el a vatikáni kincseket, mint ahogy az érsek sem adhatja el székesegyházát. De azért Silverman kisasszony mégis csak mond valamit. Eladni a Vatikánt? Nos, talán nem mindent, de egy szobrot vagy kettőt?" - vetette fel a szerkesztő.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) frissen közzétett jelentéséből kiderül: a globális élelmezést 70 százalékkal kellene növelni ahhoz, hogy a 2050-re jósolt 9,1 milliárdos lakosság megfelelően táplálkozzon. Ennek eléréséhez a szegény országoknak a mostani 7,9 milliárd helyett évente 44 milliárd dollárnyi mezőgazdasági segélyre lenne szükségük.

Vagyis az éhezés felszámolásához az sem lenne elég, ha a pápa eladná a Vatikánt. Az egyházi állam 2004-ben közölt vagyonbecslést, ezek szerint a vatikáni birtokban lévő ingatlanok akkori értéke 700 millió euró volt. Ez azonban nem tartalmazta a Szent Péter bazilikát és a Sixtusi kápolnát, amelyeket a Vatikán felbecsülhetetlennek minősített, és névleges értékét 1 euróban jelölte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!