11.11 - a szinglik napja Kínában

Peking - A 11. hónap 11. napja Kínában a kilencvenes évektől a szinglik napja. A nankingi egyetemisták akkor a négy egyes miatt választották, hogy kifejezzék: egyedül vannak, társat keresnek.

MTI

Kínában egyre többen maradnak pár nélkül. Az egykepolitika részbeni következményeként előállt nemek közötti aránytalanság eredményeként - hivatalos előrejelzések és becslések szerint - 2020-ra 30 millió férfinak lesz gond társat találni.

A "legárvább" számokból összeálló dátum ma sokkal inkább jó alkalom arra, hogy Kína-szerte, különösen a nagyvárosokban az éttermek, a klubok, kávézók, éjszakai bárok rendezvényeket tartsanak, a fiatalok összejöjjenek, szórakozzanak. Vagy, mert egyedül vannak, vagy, mert voltak, vagy, mert úgy sejtik: lesznek. Van ahol villámrandikat szerveznek, van ahol ismerkedéssel egybekötött közös süteménysütésre hívják a fiúkat, lányokat, másutt neves lemezlovast léptetnek fel. November 11. alkalmából megnőtt az online csokoládéértékesítők forgalma és állítólag azoknak a zenéknek, CD-nek is, amelyeknek a szövege valamiféleképpen az agglegényeket bátoríthatja.

November 11. "megszületését" az emberi ösztön természetes megnyilvánulásának tartja Csou Jen-cse (Zhou Yanzhi) gyakorló pszichológus, hiszen - mondta a Kínai Nemzetközi Rádió angol nyelvű adásában - természetes, hogy az egyedülállók ugyanúgy keresik a valahova tartozás élményét, a hasonszőrűek társaságát, mint mások. Nem is feltétlenül azért, hogy valamit együtt csináljanak, inkább, csak hogy a maguk közösségében lehessenek.   

A szinglikérdés sokkal összetettebb, mint gondolnánk - véli például a Global Times című napilapban megszólaló Vang Jüe-sang (Wang Yueshang), a kínai tudományos akadémia intézetigazgatója. Szerinte a szinglik növekvő száma nem kizárólag a nemek felborult egyensúlyának következménye, hanem ugyanúgy a társadalmi mobilitás felgyorsulásának és a társadalmi értékek átalakulásának velejárója.

Vannak tehát, akik azt mondják, hogy "szinglinek lenni egyszerű, míg párban élni csak gond." "Egyedülállónak lenni azt jelenti: függetlenség, szabadság, és a saját életem korlátozásmentes tervezése" - nyilatkozta a már említett lapnak egy 28 éves nő, Csang Haj-jen (Zhang Haiyan).

Egy másik szakértő ugyanott arról beszélt, hogy a kínai fiatalok ma már sokkal gyakorlatiasabban és szabadabban választanak maguknak partnert. Nem kis részben az egyedül maradástól való félelem miatt sok kínai fiatal hamar dönt a házasságról, és sokszor a legpraktikusabb - anyagi - szempontok alapján. Lakás, jól fizető biztos állás, kocsi - a lányoknál többnyire ezek a legalapvetőbb szempontok.

Ugyanakkor már jelenségszámba megy, hogy vannak fiatal magas végzettségű nők, akik jó állással és fizetéssel rendelkeznek, de - vagy éppen ezért - nehezen találnak rá az "igazira".

A szinglik szülei persze nem adják fel. Pekingben létezik olyan park, ahol hetente találkoznak és az egykori hagyományokhoz hasonlóan információt, fényképeket cserélnek, hátha sikerül - egy szerintük ideális - párt keríteniük egyetlen csemetéjüknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!