A két falunak elege lett

Zirc - Lókút és Hárskút önkormányzata úgy döntött, hogy 2010. március 31-ig lezárják a két falu közötti összekötő utat - jelentette be Surányi Mihály szerdán a kistérségi társulás ülésén.

Győrffy Árpád

A lókúti polgármester elmondta, hogy a két település nem tudja tovább finanszírozni az út fenntartását, takarítását, és nem vállalhatja a felelősséget sem az esetleges balesetek miatt.

Lapunkban már többször foglalkoztunk az 1993-ban leaszfaltozott egykori szovjet katonai út sorsával.

Az egyes irányokból Veszprémet elkerülni akaróknak 10 kilométeres rövidítést, jelentős üzemanyag- és időmegtakarítást biztosító szakaszt az utóbbi években egyre több teher és személygépkocsi használta, miközben a fenntartás jelentős költsége az utat hivatalosan birtokló két kistelepülést terhelte.

Az önkormányzatok mindeddig hiába kérték, hogy vegyék állami kezelésbe az országos közfunkciókat is ellátó utat, az érintett hatóságok mindeddig elzárkóztak ettől, mert kialakítása nem felel meg az előírásoknak, és csak jelentős költséggel lehetne megfelelő állapotba hozni.

Korábban arra is kísérletet tettek már, hogy a nagy súlyú autók átmenő forgalmát kizárják, a többi jármű áthaladását pedig csak saját felelősségre engedték. Más lehetőséget nem látva, most teljesen megtiltották minden gépjármű áthaladását a jövő tavaszig.

A kistérségi társulás ülésén a polgármesterek tájékoztatást kaptak a költségvetés tervezéséről.

Ottó Péter elnök arra kérte a többi polgármestert, hogy időben tisztázzák saját testületükkel, milyen szolgáltatásokra tartanak igényt, és vállalják is a rájuk eső finanszírozást. A kieső központi támogatást spórolással kívánják pótolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!