Bezárt kesztyűk - Végérvényesen visszavonult a világbajnok Kasza László

Pápa, Adásztevel - Saját bevallása szerint, gyerekkorában örült, hogy a városi srácok befogadták, ezért amikor azt mondták: megyünk bunyózni, akkor ő természetesen velük tartott.

Kiss Nikolett

A kisfiú azonban a kung fu edzések hatására egyre határozottabb lett, már nem csak kapta a pofonokat, hanem osztotta is azokat. Mindez 1986-ban történt.

- Pápán születtem, de 25 éves koromig Adásztevelen éltem - kezdte a történetet a kick box világbajnok Kasza László. - Befolyásolható fiúcskaként boldog voltam, hogy a városi kölykök társaságában tölthettem az időmet. Amikor a tévében a TTT-ben (Tízen Túliak Társasága) valaki kézzel, lábbal, fejjel cserepeket tört, akkor elhatároztuk, hogy meghívjuk Pápára. Márton László mester el is jött és látványos bemutatója után beleszerettünk a Hong Lung Ch'uan Taoba (vörös sárkány ököl útja), ami a kung fu európaiasított változata.

László korábban focizott ugyan, de nem kedvelte ezt az időtöltést.

- Ütöttek, vágtak, én voltam a gyenge srác. Amikor indiánosdit játszottunk, rám osztották Winettou feleségének, vagyis Fehér Galambnak a szerepét... Szóval visszatérve a kung fuhoz: ugyanúgy kaptam a taslikat mint korábban a játékokon, csak most kesztyűben és szervezetten.

Edzőtáborban volt, amikor szintfelmérő versenyen kellett számot adnia tudásáról. A nyolc induló közül ötödik lett.

- Folyamatosan alakult a dolog - folytatta a történetet a negyven esztendős sportember. - Eleinte csak kaptam a pofonokat, aztán már adtam is. Végül már többet ütöttem én mint a vetélytársak. Az említett házivetélkedő után pedig tudatosult bennem, hogy a versenyzés mennyire fontos, ezért még keményebben készültem. Aztán 1992-ben országos bajnoki címet szereztem full contactban, amit egy évvel később megvédtem.

Ezután súlyosan megsérült, egészen 2007-ig nem lépett ringbe, de a sportágtól természetesen nem szakadt el.

- Kedvenc gyerekkori számítógépes játékom a Fighting Force volt, ezen a néven klubot alapítottam 1998-ban  - mesélte a váltás éveiről. - Hirtelen rengeteg elfoglaltságom akadt: edzések vezetése, versenyek szervezése, harcosok menedzselése. Végül két esztendeje úgy döntöttem, hogy a kötelek mellől visszatérek a harctérre.

A 2007-es kick box világbajnokságon aranyérmet szerzett, majd az olaszországi Európa bajnokságon ezüstöt és bronzot.

- A kotinensbajnoki döntőben angol ellenfelem volt - idézte fel az eredményhirdetés fájó pillanatait. - Mivel a legközelebbi Eb helyszíne a szigetország lesz, a házigazdák kedveskedtek riválisomnak és őt hozták ki győztesnek. Valaki azt mondta később, csak úgy nyerhettem volna, ha nagyon megverem, de én csak kicsit ütöttem agyon. Mindettől függetlenül már korábban elhatároztam, hogy abbahagyom a versenyzést. Ehhez tartottam magam, de persze továbbra is viszem a klub ügyeit, edzéseket irányítok, versenyeket szervezek - mondta végül Kasza László, aki a kung fu öt, a kick box egy danos mestere.

Pápa város emlékezetes ünnepségen búcsúztatta Kasza Lászlót, abból az alkalomból, hogy abbahagyta a versenyzést. A négyszeres magyar, egyszeres világbajnok és Európa bajnoki helyezett bunyós nős, fia tíz esztendős, lánya öt éves. Érdekesség, hogy előbbivel közösen nyertek legutóbb bajnokságot. Miközben az apuka formagyakorlatát a legjobbra értékelték a bírák, fia küzdelemben győzte le ellenfeleit. A sportember civilben hivatásos katona, két évig volt magyar válogatott. A búcsún a harcos aranyozott kesztyűit ketrecbe zárták, majd a lakat egyetlen kulcsát megsemmisítették, így téve megmásíthatatlanná a visszavonulásról hozott döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!