Elkerülhető az éhségsztrájk?

Veszprém - A megyeszékhely önkormányzatát a költségvetés sarokszámainak elfogadása 660 millió forint elvonással sújtja - jelentette ki szerdán sajtótájékoztatón Debreczenyi János polgármester.

Varga Domokos Péter

Hangsúlyozta, már az idei, 2009-es költségvetésüket is kénytelenek voltak 10 százalékkal csökkenteni, a jövőre ígért elvonás további hat százalékot jelent.

A 16 százalékos csökkentésnek az ágazatban katasztrofális következményei lesznek. Kiderült, semmi remény nincs arra, hogy a kormány belássa, az önkormányzatokat már nem lehet tovább sarcolni.

A veszprémiektől az állam csaknem 13 milliárd forint személyi jövedelemadót szed be, ennek csupán a nyolc százalékát, 1,1 milliárdot hagynak itt a városnak.

Elvonnak emellett 600 millió forint illetékbevételt is, melyet a helybeli ingatlanforgalom után fizetnek be a vevők. Ezeknek az ingatlanoknak az infrastruktúrális ellátását a helyi önkormányzatnak kell biztosítani. 

- Ez már nem elvonás, ez már sarc - fogalmazott a polgármester, veszélybe került az intézmények működtetése.

Egyelőre nem tudja megmondani, az önkormányzati intézményekben kényszerülnek-e emiatt bezárásokra vagy létszámcsökkentésre, de ezt a lehetőséget nem is vizsgálják, hiszen minden intézményre, minden foglalkoztatott dolgozóra szükség van. A további hitelfelvétel sem megoldás, hiszen ilyen gazdasági körülmények között semmi remény sincs a visszafizetésre.

A nyilvánossághoz szinte segélykérésszerűen fordulnak, hogy a döntéshozókat jobb belátásra bírják.

Debreczenyi János bízik abban, hogy a polgármestereknek nem kell bejelenteniük egy éhségsztrájkot, reméli, hogy a költségvetési végszavazásig a problémákat meg lehet beszélni.

Felveszi majd a kapcsolatot Kósa Lajossal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, hogy megkonzultálja vele, hogyan tudnak hatást gyakorolni a kormányzatra.

Debreczenyi János szólt arról is, nem érti, miként szavazhatott igennel erre a költségvetési tételre az a parlamenti képviselő, aki egyben Veszprém önkormányzatának is tagja.

Idézte az önkormányzati törvényt, amely szerint a települési képviselő köteles a választók érdekeit képviselni. A most elfogadott költségvetési keretszámok nem tükrözik a veszprémi választók érdekeit - erősítette meg a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!