Harc a diszkrimináció ellen

Veszprém - Az esélyegyenlőségért, a diszkrimináció ellen küzd az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), amelynek közelmúltban nyílt ingyenes jogi tanácsadó irodája az Esélyek Házában.

Szabó Péter Dániel

- Öt éve, budapesti központtal működik Magyarországon a szervezet, amely egy Európai Uniós pályázati sikernek köszönhetően szeptember 1-je óta minden megyében helyi referensek által nyújtott ingyenes jogi tanácsadással próbálja segíteni a rászorulókat - mondta el a hatóság munkáját bemutató hétfői sajtótájékoztatón Dr. Fábián Alexandra ügyvéd, az EBH Veszprém megyei referense.

A Társadalmi Megújulás Operatív Programban nyert 915 millió forintból négy éves projektet valósítanak meg, amelynek fő célja az országos hálózat felállítása, s a jogsértések kezelése mellett nem titkoltan a társadalmi szemléletformálás.

Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek jogaikkal, s emeljék fel a szavukat az őket ért sérelmek ellen, tette hozzá a referens. A Veszprémben alig két hónapja működő hatóságot egyébként jellemzően a foglalkoztatással összefüggő ügyekben keresik meg, azaz ha valakit származása, vallása, fogyatékossága vagy épp nézetei hátrányos megkülönböztetés ér a munkahelyén.

Ilyen esetekben egy személyes beszélgetést követően lehetőség van az ügy hivatalos kivizsgálására, amit a budapesti központban végeznek legfeljebb 50 napon belül. Ha bebizonyosodik a jogsértés, az súlyos és indokolt esetben akár hatmillió forint büntetést is jelenthet a munkáltatónak. A legtöbb vizsgálat azonban békés megoldással, a munkavállaló és a munkáltató közötti egyezséggel zárul. 

Az ingyenes szolgáltatásnak minden hétfőn 12 és 16 óra között a veszprémi Esélyek Háza ad otthont. Varga Endre programvezető elmondta, örömmel biztosítottak helyet az EBH megyei referensének, hiszen a 2007 decembere óta működő irodájuk is az esélyegyenlőségért folytatott küzdelmet tűzte a zászlajára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!