Horváth Zsolt a Pannon térségért

Veszprém - A Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány meghatározó szerepet tölt be a térség életében - állapította meg a szervezet kuratóriumának elnöke.

Varga Domokos Péter

Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón foglalta össze alapításuk, 2007 óta elért eredményeiket.

Egyik legfontosabb célkitűzésük a Pedagógusok a kistelepülésekért díj létrehozása volt. Évente díjazták a térség kistelepülésein magas színvonalú munkát ellátó pedagógusokat, 2007-ben hárman, 2008-ban hatan, az idén pedig újra hárman részesülhettek az elismerésben.

A díj mellé 50 ezer forint pénzjutalom jár, ebben az évben a Herendi Porcelánmanufaktúra emléktábláját is megkaphatták a kitüntetettek.

Közismertté vált a szlogenjük: Egy iskola sokkal több, mint egy oktatási intézmény, egy pedagógus pedig sokkal több feladatot lát el annál, mint megtanítja a írni, olvasni és számolni a gyerekeket.

Céljaik közé tartozik kiadványok megjelentetése is. Elsőként egy Horváth Balázsról szóló emlékkötet látott napvilágot, Az igazat nem hamisítom, a hamisat nem igazítom címmel. Hagyományteremtő szándékkal hozták létre a Térségi tavaszi fesztivált.

A művészeti csoportoknak teremtenek ezzel olyan lehetőséget, mikor együtt, egy helyszínen mutathatják be műsorukat. Először Veszprémben, 2008-ban, a Gizella-napi kirakodóvásárban tartották meg a rendezvényt, az idén pedig Nagyvázsonyban, a Zichy-kastély udvarán.

A tavalyi évtől keresik a kapcsolatot a határon túli civil közösségek képviselőivel, elsőként a Délvidéken jártak, a hagyományőrző Nagyapáti Kukac Péter egyesület vendégeként. Az idén decemberben Erdélybe látogatnak az alapítvány képviselői.

Ugyancsak 2008-tól szerveznek konferenciákat is. Az elsőt Szentgálon tartották, Védjük meg együtt közös értékeinket címmel. Itt előadóként fellépett Pitti Katalin opera-énekesnő, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Hámori József akadémikus. 2009 tavaszán Herenden szerveztek konferenciát a Hungarikumok védelméért címmel.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy november 27-én Bándon tartsák meg A jövőnk a tét: a vidéki Magyarországért című tanácskozást.

A meghívott előadók között szerepel dr. Ángyán József országgyűlési képviselő, egyetemi tanár, Jakab István, a Magosz elnöke, Font Sándor, a paralament mezőgazdasági bizottságának elnöke és Birinyi József néprajzkutató. Előkészületben van egy újabb kötet kiadása is Hagyományok, értékek, hungarikumok Veszprém megyében címmel.

Igyekeznek minél kisebb költséggel bonyolítani rendezvényeiket, elsősorban pályázati forrásból - válaszolta a naplo-online.hu kérdésére Horváth Zsolt.

A fellépők, előadók, közreműködők általában nem kapnak díjazást. Vannak esetek, mikor elkerülhetetlen az anyagi ráfordítás, például 1,5 millió forintba került a Horváth Balázs dokumentumkötet, a Térségi tavaszi fesztiválra pedig egymillió forintot fordítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!