Magyaros napok Oberhofban

Balatonfüred - A Türingiában lévő oberhofi Hotel Oberland, a veszprémi Séf Szakképző Iskola, valamint a Veszprém megyei Gasztronómiai Egyesület magyaros napokra invitálta a november elején a német vendégeket.

Varga Ibolya

Domonkos Miklós, a gasztronómiai egyesület elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ünnepi program egyben iskolai gyakorlati együttműködések záró-rendezvénye volt, hiszen a veszprémi Séf Szakképző Iskola illetve az ajkai Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola szakács és pincér tanulói oberhofi szállodákban már hagyományosnak számító, az európai Únió által támogatott két hónapos Leonardo mobilitási gyakorlaton vettek részt. A kint eltöltött időszakban a türingiai konyha specialitásaival ismerkedtek, a német oktatók segítségével menüket állítottak össze, a kinti szállodák étel-és italválasztékát tanulmányozták.

A magyaros napok különleges kihívást jelentett a magyar tanulóknak. A két estére összeállított menüsor a követzkező volt: füstölt balatoni busa, palócleves, magyaros szűzérmék, túrógombóc, hideg libamáj zsírjában, gulyásleves, bélszín Budapest módra, Gundel-palacsinta. Az ételek elkészítésében a Séf mesterszakácsa, Maurer István és a kinti szállodai konyhafőnök Jürgen Mogge segített a diákoknak.

A vendégek érkezését megelőzően a Séf iskola éttermi mestere Mikóczi Zoltán felügyelete mellett a tanulók az itthonról kiszállított asztaldekorációkat, menükártyákat, magyaros kiegészítőket ízlésesen elhelyezve terítették meg az asztalokat és gyakorolták a borok felszolgálását. A fogásokhoz illő balatoni borokat Punk Ferenc, éttermi mester, a tihanyi Ferenc pince tulajdonosa biztosította.

A magyaros napokra ellátogató mintegy százhúsz vendég szórakoztatásáról Kalló Zoltán és zenekara gondoskodott. A rendezvény ideje alatt a meghívott vendégek vetített képekkel, illetve prospektusokkal ismerkedhettek a magyarországi nevezetességekkel, turisztikai látványosságokkal.

A német partnerek lelkesedését és érdeklődését bizonyítja, hogy a jövő év márciusának első hetére ismét magyaros napokat szerveznek magyar szakoktatók-diákok, szakmai partnerek közreműködésével.

A tanulói, tanári csereprogramok népszerűsítése és a gasztronómiai élvezetek mellett a program egyik kiemelkedő célja volt, hogy ismét felkeltsük az érdeklődést Magyarország és a Balaton iránt, amely a német utazók körében még néhány évvel ezelőtt is fő utazási célpontként szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!