Patrik májat kapott! - Megmentették az ajkai öt éves kisfiú életét - Várjuk a további felajánlásokat

Ajka - Lapunk pártfogoltja, a súlyos beteg öt éves Hacher Patrik szinte az utolsó pillanatban kapott új májat, így nagy esélye van a teljes felépülésre.

Munkatársainktól

Patriknak pár napon múlott az élete, szinte az utolsó pillanatban mentették meg életét a németországi Kiel városában. Az ottani klinikán a hét végén új májat, egy kisgyermek teljes egész, nagyon jó állapotban levő szervét kapta.

Patrik jól viselte a nagy műtétet, már jobban van, lassan halványul a bőre sárga színe, és az étvágya is kezd visszatérni. Azonban fájdalmai miatt és hogy ne mozogjon túl sokat, egyelőre többnyire altatják.

Ez a hét a kritikus az állapotában, ez idő alatt intenzív osztályon ápolják, azt követően amennyiben jók lesznek az eredményei, már az osztályra kerülhet. Aztán pedig valószínűleg két hónap utókezelés vár rá, ugyanott, a németországi kórházban.

Szülei mindvégig mellette voltak és vannak is, köszönhetően az ott tartózkodásuk költségeinek egy részét fedező Májbetegekért Alapítványnak. Azért, hogy a szülők, Erika és Józsi továbbra is Patrik mellett maradhassanak, az ő gyógyulása érdekében, lapunk is megmozdult. 

A Napló folyamatosan tartja a kapcsolatot a családdal. Az édesanya húga, Réka Ajkán él, rajta keresztül minden információ eljut hozzánk. A fiatal nagynéni azt mondja, nagyon izgultak, hogy idejében érkezzen a megmentő máj.

- Furcsa és fájdalmas érzés számunkra, hogy Patrik megmentése egy másik kisgyermek halálát jelenti, sajnáljuk, hogy erre másképp nem nyílhat lehetőség. Ugyanis a szülők szervei nem voltak alkalmasak arra, hogy egy darab májat kapjon Patrik - mondta Réka, aki tavasszal már segített ily módon kis unokaöccsének.

Patrik egy ideig rendben is volt, sajnos azonban a nyárra újra megbetegedett, a szervezete nem fogadta be Réka máját. A szülők nem felelnek meg ilyen szempontból, idegen pedig a szabályok szerint nem segíthet. Csak abban bízhattak, hogy lesz alkalmas donor.

A várólistán kétszázan vannak, csakhogy Patrik állapota annyira sürgőssé tette a beavatkozást, hogy elsőbbséget élvezett a kisfiú. A család most már a miatt izgul és imádkozik, hogy Patrik szervezete befogadja az új májat. Erre pedig a mostani helyzet szerint minden esélye megvan.

Hiszen Patrik édesanyja nem dolgozhat két oldali csípőficama miatt, édesapja pedig hosszú ideje táppénzen van, hogy a kisgyermek mellett lehessen. Az ajkai kis lakást pedig hitel terheli.

A Patrikon végrehajtott életmentő műtét kapcsán az embernek eszébe jut az is, hogy is állunk a donorkérdéssel. Vajon mi magunk készek vagyunk-e halálunk után szerveinket másoknak adni, hogy általunk tovább éljenek?

A helyzet az, hogy a szervátültetés még mindig tabunak számít Magyarországon. Márpedig a segítségre szükség lenne, hiszen jelenleg több mint 6000-en járnak az országban művesekezelésre, mintegy ezren vannak a transzplantációs várólistán, miközben évente alig egyharmaduk jut új szervhez.

Évente több mint százan várnak májátültetésre, kevesebb mint felüknek jut azonban csak donor, és évente 20 beteg kap új szívet, holott az érrendszeri megbetegedésekben világelsők vagyunk.

A szervadományozással kapcsolatban sok a tévhit, ráadásul a hazai egészségügyi rendszer sem felkészült a transzplantációk elősegítésére.

Az általános vélekedés még mindig az, hogy a hozzátartozó beleegyezése szükséges a szervkivételhez, ezzel szemben a jelenlegi törvény előbbre helyezi az élethez való jogot, ennek szellemében a kezelőorvosnak arról kell csupán meggyőződnie, hogy az agyhalott korábban tett-e szervei felhasználását megtiltó nyilatkozatot, ha nem, akkor szervei felhasználhatók életmentésre.

A Transzplantációs Alapítvány elnöke, Szalamanov Zsuzsa lapunknak korábban azt nyilatkozta: az emberek általában nem viszolyognak a szervfelajánlástól, ritka a merev elutasítás, a rendszer akadozása egyértelműen az információhiányra vezethető vissza. A donorok 30 százalékát a balesetek áldozatai, döntő többségüket azonban az agyérkatasztrófában elhunytak adják. 
 
 Várjuk a további felajánlásokat

A Pannon Lapok Társasága és lapunk felajánlásaként 300 ezer forint összeggel nyitottunk néhány napja bankszámlát Patrik megsegítésére. Nagy örömünkre azóta már több százezer forint adomány érkezett. Arra kérjük olvasóinkat, önök is támogassák a Hacher családot!

Olvasóink felajánlásait a következő bankszámlaszámra várjuk: Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. - OTP Bank Nyrt. 11748007-20097158-00000000

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!