Titusz és a szénhülyék

Az underground színtéren kultzenekarnak számító Carbonfools vizitál december elején Veszprémben, ezért időszerűnek tűnik a Belga zenei alapjaiért felelős Titusz mester nevével fémjelzett brigád bemutatása.

Szabó Péter Dániel

A rendhagyó névre hallgató banda (Szénhülyék) még 2000-ben állt össze a fent említett, lemezlovasként ismert Bicskei Titusz, valamint Tóth Szabolcs szitárművész jóvoltából. Később ugyan Szabolcs lelépett Indiába továbbfejleszteni szitártudását, de még így is olyan zenészek élénkítik a zenekar hangzásvilágát, mint a dobos, Keleti Tamás (ex-Vidámpark, ex-Sziámi, ex-Pastel, ex-Publo Hunny) vagy a gitáros, Fekete István.

Nem is eredménytelenül, hiszen a Carbonfools eklektikus muzsikájában a hangminták váltakozása közepette reggae tekeredik big beatre, elektro pop birkózik a house-zal, azaz van benne ötlet és muníció becsülettel.

Több külhoni kiadónál megjelent, egyébiránt nagy sikert aratott kislemez után 2004-ben dobták piacra Poisoned Goulash (Mérgező gulyás) című debütalbumukat, amelynek hangzásvilágát az elektronikus alapok és az élő hangszeres muzsika fúziója határozta meg. Fennállásuk alatt rengeteg remixet készítettek olyan előadóknak, mint a Noir Desir, Kispál és a Borz, Jazz+Az, Korai Öröm, Kimnowak, Anando Drom. Angliában a Mint Source kiadó három maxilemezt jelentetett meg, melyek igen kedvező fogadtatásban részesültek az angol DJ-k körében.

Rövidke szünet után az addig különböző énekesekkel próbálkozó, legtöbbször a Heaven Street Seven frontemberi posztjáról ismert Szűcs Krisztiánnal nyomuló csapathoz 2006 nyarán csatlakozott a PopModelnek becézett Fehér Balázs, aki dalszövegeivel még érthetetlenebbé tette a Szénhülyék zenei stílusát. Úgy hiányzott ő a Carbonfoolsnak, mint kabátnak gomb, fogalmazta meg találóan a frontember és a zenekar egymásra találását egy a 2008-ban megjelent második albumukról szóló kritika. Merthogy időközben kijött a Carbon Heart (Szénszív) névre keresztelt lemez, ami ugyanolyan eklektikus, mint elődje, de ha lehet még lazább, és talán kissé sötétebb is lett. A korong megjelenése után több zenei guru a Zagarral kezdte egy szinten emlegetni a srácokat, ami azért komoly elismerésnek számít.

Elemezhetnénk tovább is Tituszék produktumát, csak épp nincs értelme. December 4-én a ’Presszóban mindenki eldöntheti, hogy jogosan istenítettük –e a brigádot. A bulin egyrészt ott lesz a Kaukázus is (akik úgy volt, hogy feloszlanak, de aztán mégsem), másrészt pedig a tervek szerint újfent forgat a Napló online videós kommandója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!