Drasztikus díjemelés Balatonfüreden

Balatonfüred - Drasztikusan, több, mint harminc százalékkal emelkedik januártól a városban a szemétszállítás díja, döntött a képviselő testület,. A grémium még így is kisebb vita után a hulladékszállítást végző cég javasolta 42 százalékos díjemelést mérsékelte.

Martinovics Tibor

- Bizonytalan, hogy mikor indulhat az új királyszentistváni regionális hulladéklerakó próbaüzeme, mint ahogy azt sem tudjuk, pontosan milyen költségeket ró majd mindez a városra. Ez jelentősen megnehezíti a döntést. Jelenlegi ismereteink alapján úgy vélem a szemétszállítást végző Probio Zrt. javasolta díjemelés nyolc százalékkal csökkenthető, de így is rendkívül magas díjemelésről van szó - fogalmazott dr. Bóka István polgármester.

A testületi ülésen Somogyi László, a Probio Zrt. igazgatója ezzel szemben arra kérte a képviselőket, fogadják el a cég által javasolt magasabb díjkiszabást, hiszen azt a regionális társulás megadta költségek alapján számolták ki.

Az ülésen több képviselő is jelezte, tudják, hogy kényszerűségből emelni kell a szemétszállítási díjon, de egyöntetűen túlzottan drasztikusnak tartották az egyszeri 42 százalékos emelést, így végül a grémium a polgármester előterjesztette mérsékeltebb, 34 százalékos díjemelés mellett döntött.

Tekintettel a gazdasági helyzetre a Balaton Volán is az inflációt meghaladó mértékben növeli a helyi autóbuszok viteldíját. A menetjegyek 13-, a tanuló és nyugdíjas bérletek ára 30 százalékkal emelkedik januártól – jelentette be Csima László, a Balaton Volán vezérigazgatója, aki hangsúlyozta: eddig Füreden más környező településekkel összevetve lényegesen olcsóbbak voltak a buszjegyek.

A város együttműködési megállapodást kötött a Petőfi Irodalmi Múzeummal, amelynek értelmében közösen alakítják ki a felújított Jókai villában várhatóan jövő tavasszal nyíló, az író életét bemutató kiállítást.

A város huszonötmillió forintot nyert az Alfa pályázaton arra, hogy egy új koncepciójú Jókai Emlékházat alakítson ki, az író egykori üdülőjében. Az együttműködés garantálja, hogy egy európai színvonalú emlékkiállítás jön létre a villában - hangzott el a testületi ülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!