Szeretettel gondolok Rád - TIBI

Gic - Kellemes környezet, meleg, szép otthon és vagy húsz lakó fogadott a családi házban, ami egyik a három gici lakásotthonból.

Nagy Imre

A várakozás másfél órájában szinte mindegyik gyermek ismerkedni, barátkozni igyekezett velem. Aztán, amikor megérkeztek a vendégek, figyelmük azonnal feléjük fordult.

Az egyik édességet gyártó cég különleges meglepetéssel szeretne örömet okozni a gyermekotthonok lakóinak. Bakács Tibor Settenkedő, a Tibi csoki nagykövete, és a Jóban Rosszban sztárjai - Végh Judit, Novák Heni és Brózik Klári - országos jótékonysági turnéra indultak december 2-án.

A megyei közgyűlések elnökeinek segítségével kiválasztották azokat a hátrányos helyzetben levő intézményeket, amik a legkevesebb támogatáshoz jutnak - tájékoztatta lapunkat Vogel Mari, az országjárás egyik szervezője. Így jutottak el szombaton délután a gici gyermekotthonba, ahova édességcsomagokat vittek. Ezeket ez alkalommal Novák Heni adta át annak a közel húsz gyermeknek és fiatalnak, akik a három lakásotthonban élnek.

- Gici lakásotthonaink mindegyike nyolc fő fogadására alkalmas. A mi gyermekeink és fiataljaink mindannyian középsúlyos értelmi sérültek. Pápára, illetve Veszprémbe járnak iskolába, és integráltan két kisgyermek a helyi óvodába. Most húsz fő a létszámunk, három éves kortól huszonnégy évesig lehetnek nálunk a gyerekek, tehát a nagykorúság betöltése nem jelenti azt, hogy meg kell válnunk tőlük. Huszonnégy éves korukig általában szociális otthoni elhelyezés a jövőjük, mivel a családjukban általában már nincs másra lehetőség - mondja Borsné Gajdacsik Krisztina, a gyermekotthon vezetője.

- Bár próbálják a lakásotthonok a családot modellezni, ez egy munkahely. Öt személy váltja egymást, éjjel-nappal négy gyermekfelügyelő, minden hétköznap délután pedig nevelő, aki végzett gyógypedagógus. A működésünket a megyei önkormányzat biztosítja ellátmány formájában. Ebben benne foglaltatik az élelmezés, a ruházat, a higiénés feltételek biztosítása, a kapcsolattartás lehetősége, születésnapok, névnapok, egyéb ünnepek alkalmával ajándékvásárlás. Az év végi maradványból kisebb műszaki cikkeket szoktunk vásárolni. Nálunk sokáig van lehetőségük a gyermekeinknek a tanulásra. Ha befejezik a 10. osztályt, bármely szakma elsajátítása államilag támogatott. A szakma ebben az esetben legtöbbször parkápolót, konyhai kisegítőt, szövőt jelent. Erre a veszprémi Kozmutza iskolában van lehetőség - tájékoztatott a gyermekotthon vezetője.

A vendégek sajnos kevés időt tölthettek a gyerekekkel, hiszen küldetésük még nem ért véget. Ám nemcsak ők hoztak ajándékot, a kis lakók is elárasztották őket a kedves, maguk készítette meglepetésekkel. Aztán tea, üdítő és sütemény várta őket, miközben megbeszélhették a nem mindennapi élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!