Ki a kedvenc magyar színésze?

Ki a kedvenc magyar színésze? Ez volt az egyik legnehezebb kérdés, amit ügyeletesként feltettem az olvasóknak.

Balla Emőke

Magam sem gondoltam, hogy ez ennyire bonyolult, de amikor a sokadik járókelő utasított el azzal, hogy nem néz magyar filmet, nem ismeri a színészeket, kezdtem kétségbe esni.

Röpködtek a minuszok, Gáspár Gábor fotós kollégámmal majd' megfagytunk, már az egész belvárost bejártuk, ember alig volt az utcán. A máskor negyed óra alatt is elvégezhető feladat több mint másfél óráig tartott, a tél kellős közepén.

Ácsorogtunk, mentünk néhány lépést előre, már segítettem azoknak, akik szóba álltak velünk: felsoroltam az összes újra forgatott filmet, a színészeket, de hiába, ellenállásba ütköztünk. Hosszú idő múlva felderengett a fény, valakinek eszébe jutott Brad Pitt, mint magyar színész. Fél siker, gondoltam, de ott, akkor, átfagyva, kimerülve, elkeseredve, már ez is boldoggá tett.

A magyar filmszemlének az a célja, hogy a közönséggel megismertesse a magyar színészeket, a hazai alkotásokat, a legújabb művészeti törtekvéseket. Az idei seregszemlére - amit a jövő héten negyvenegyedik alkalomal rendeznek - 22 játékfilm, 132 kisjátékfilm, kilenc tévéfilm, 158 dokumentumfilm és 35 tudományos ismeretterjesztő film nevezett.

Van köztük vígjáték, kamarathriller, művészfilm és közönségfilm. Mindig ez a kérdés: kinek készülnek a filmek? A szakmának, fesztiváloknak vagy a közönségnek? A kettő élesen elkülönül egymástól; az egyik lenézi a másikat, a másik viszont öntudatosan úgy véli, csak a nézettség számít.

Február első hete a magyar film ünnepe, a legújabb produkciókat két budapesti moziban vetítik, a Magyar Televízió és a Duna Televízió pedig néhány éve készült játékfilmeket sugároz. Mert igenis van magyar film, kiváló magyar színészek  nemcsak a televíziós show műsorokban, reggeli ébresztőkben, szappanoperákban. Ha jól összeszedjük magunkat, talán fel tudunk sorolni hazai művészeket Brad Pitten kívül is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!