Haladékot kapott az Ápoló Otthon

Várpalota - Év végéig biztosan tovább működteti az Ápoló Otthont az önkormányzat, amelyhez nyolcmillió forint támogatást is nyújt a város.

Szabó Péter Dániel

A képviselők döntésükkel felülírták a 2009 novemberében hozott határozatukat, mely szerint a korábban a Városi Népjóléti Gondozási Központ által működtetett Ápoló Otthont ez év június 30-ig megszüntetik. A legutóbbi testületi ülésen - amikor újfent a városatyák elé került az ügy - elhangzott, a megyei önkormányzat nem kívánta működtetésre átvenni az intézményt, feladatellátási kötelezettségének eleget téve a 30 palotai ellátott elhelyezését a megye idősotthonainak üres férőhelyein oldotta volna meg.

Katona Csaba alpolgármester a testület előtt hangsúlyozta, a szociális ellátórendszer állami finanszírozásának csökkenése miatt jelentősen növekedett az önkormányzati hozzájárulás mértéke az elmúlt évekhez képest. Több ilyen jellegű feladatot átadott a kistérségnek a város, ám az ápoló otthont nem vették át, ezért tárgyalásokat kezdtek annak további működtetéséről. A képviselők mindegyike az otthon bezárása ellen érvelt, egyetértettek abban, hogy egy Várpalota nagyságú településen szükség van a betegek, idősek ellátását biztosítani képes intézményre.

A 2010. december 31-ig garantált működéshez, amelyet megszavaztak a képviselők, az üzemeltetési költségek csökkentésére és önkormányzati támogatásra is szükség van. A bevétel és a kiadás különbözete 14 millió forint, amit több forrásból teremtenek elő. A nyolcmilliós városi támogatás mellett az ápoló otthonban ellátottak hozzátartozói 850 ezer forinttal járulnak hozzá a működtetéshez, de az Egy mosolyért közalapítvány is segítő kezet nyújtott.

A tervek szerint adományokat gyűjtenek különböző fórumokon, valamint jótékonysági rendezvényeket tartanak a nehéz gazdasági helyzetben lévő intézmény megsegítésére. Az otthon megbízott vezetője a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatán munkabért és továbbképzést biztosító támogatást is igényelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!