Lecke demokráciából - Napirend előtti adok-kapok a veszprémi közgyűlésben

Veszprém - Nem igazán értem, miért nem jelennek meg az általunk összehívott konzultációkon, azok, akiknek a belváros-rehabilitációval kapcsolatban kérdéseik vagy problémáik vannak.

Varga Domokos Péter

A legutóbbi, február 25-i közgyűlésen napirend előtt mondta ezt Brányi Mária. A városfejlesztési tanácsnok kifejtette, álláspontja szerint ebben az ügyben teljesen fölösleges több fórumot rendezni, mert azok, akiknek más véleményük van a belváros átalakításáról, nem itt fejtik ki álláspontjukat, nem itt teszik fel kérdéseiket a megfelelő szakembereknek.

- Élő természeti környezetünk nagy veszélyben van - hívta fel rá a képviselők figyelmét az oktatási bizottság elnöke, Némedi Lajos. Felidézte, hogy a nemrég fogadta el a testület Veszprém város 2014-ig szóló környezetvédelmi programját. Javasolta, hogy minél előbb kezdjék meg Veszprém város környezeti nevelési programjának megalkotását is. Ehhez a munkához egyrészt kiváló pedagógusok állnak rendelkezésre, másrészt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán keresztül az anyagi háttér is biztosítható.

- Nem minket, hanem a lakosságot kellene végre precízen tájékoztatni - vette fel a Brányi Mária által elgurított labdát Katanics Sándor. A szocialista képviselő elmondta, mikor a városi fórumot tartották, ő éppen a parlamenti ülésen vett részt. „Nem mindenki van abban a szerencsés helyzetben, mint a képviselő asszony, hogy a kieső munkaidejét az önkormányzatnak leszámlázza” – tette hozzá, majd két kérdést is intézett a Debreczenyi János polgármesterhez.

Elsőként arról érdeklődött, hogy a polgármester egyetért-e azzal az elképzeléssel, hogy a Vár Áruház melletti parkolóház építtetője a Lovassy László Gimnázium főbejáratától 10 méternyire tervezi elhelyezni a létesítmény felhajtó rámpáját. Az is érdekelte, a parkolóház építésénél miért nem vették figyelembe a tervtanács véleményét.

Másodikként azt szerette volna megtudni, etikusnak tartja-e a polgármester, hogy az önkormányzat által fenntartott intézmény kampányidőszakban olyan rendezvényt szervez, amelyen országgyűlési választáson induló egyéni képviselőjelöltet is felkér előadónak az oktatási bizottság elnöke, és közpénzből – egyéni képviselői keretéből – 50 ezer forintot biztosít a költségek fedezésére.

Katanics Sándor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ebben az esetben a Veszprém önkormányzata közpénzből segíti a rendezvényt szervező Fidesz kampányát. Végezetül megnevezte az intézményt és a rendezvényt: a Városi Művelődési Központban került sor a Demokráciára nevelés az iskolában című konferenciára.

A belváros-rehabilitáció koncepció készítői a parkolóház megközelítésére a jelenlegi elképzelést találták a legmegfelelőbbnek, azt, hogy a létesítményt a mínusz egyedik emeletről lehessen megközelíteni, így sokkal kevesebb jármű hajtana be a belső udvarokba – válaszolt a képviselő első kérdésére a polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoportvezetője. Kovács Zoltán szólt arról is, hogy a tervezés még nem zárult le, a megoldások „még finomíthatók”.

Debreczenyi János annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az előkészítés ebben a fázisában nem lehet megkérdőjelezni annak a többszereplős mérnökgárdának a munkáját, akik a tervezést végezték. Biztosította Katanics Sándort, hogy egyetért a beruházás műszaki tartalmával.

Az MSZP-s képviselő második kérdésével kapcsolatban a polgármester rámutatott arra, hogy a konferencia témája a demokráciára nevelés az iskolában. Majd azt mondta, eddig sem jutott eszébe senkinek sem, hogy Katanics Sándort, mint az önkormányzat egyik intézményének tanárat bármiféle retorzió érje a városvezetés munkájának nehezítéséért, azért mert „például nem szavazza meg azt a költségvetést, amelyből a saját – sőt a felesége – fizetése is előteremthető”. Ezt hívják a demokrácia működésének, a Katanics képviselő által jelzett rendezvény megtartásával kapcsolatban nincs tehát semmifajta etikai problémája – adott konkrét választ is a kérdésre.

Némedi Lajos hozzátette, ha érvényesnek fogadnák el Katanics Sándor megközelítését, akkor kampányidőszakban ő nem taníthatna az önkormányzat intézményében, mert pártpolitikus.

Az MSZP-s politikus viszontreagált, így fogalmazott: „Remélem, egyszer majd szégyellni fogják magukat a nekem adott válaszért. Ha egy polgármester azzal foglalkozik, hogy egy képviselő vagy a felesége melyik önkormányzati intézményben dolgozik, azzal fenyegetést valósít meg”. A kérdéseire adott válaszokat nem fogadta el.

A csütörtöki közgyűlésen elején a hónap műtárgyaként mutatták be a megyei könyvtár nyugalmazott igazgatója, Varga Béla által szerkesztett Veszprém város lexikonját. Átmeneti békés pillanatot jelentett ez a képviselő-testület feszült, indulati elemeket sem nélkülöző üléseinek folyamatában, a 80 esztendős, bölcs, tudós ember szavait mindenki nagy szeretett fogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!