Loránd Lilla - Kanada a cél

Ajka, Veszprém - Három éves nyeretlenség után a legjobbkor vágott vissza gödöllői riválisának, miután a fedett pályás országos bajnokságon remek hajrával aranyérmet szerzett 200 méteren. A VEDAC futója Loránd Lilla 400-on is nyerni tudott, így a veszprémiek mindkét első helyét neki köszönhetik a korosztályos erőpróbán.

B. Virág Rita

A 17 éves ajkai Loránd Lilla, szülővárosában a DAK Ajkánál kezdett el futni négy évvel ezelőtt Király Csaba edző irányításával. A középiskolai tanulmányait Veszprémben, a Vetési gimnáziumban folytatta, ekkor került a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubhoz (VEDAC) és Tóthné Stupián Anikóhoz. A német-angol tagozatos diáklány kiválóan érzi magát a veszprémi sportegyesületnél, úgy fogalmazott második otthonának tekinti. Ebben nagy szerepe van edzőjének és csoporttársainak is, akikkel baráti viszonyt ápol.

A főként a reál tantárgyakért rajongó futó az elmúlt évben igazi érem- és díjhalmozó lett. A finn Tamperében megrendezett EYOF-on a 4x100-as váltóval ezüstérmet érdemelt ki, míg 400 méteren egyéniben negyedik lett. Az olasz Bressanoneban lebonyolított ifjúsági világbajnokságon is a dobogó második fokára állhatott fel, a vágtaváltóval. Mindezek után Veszprém megyei Jó tanuló, jó sportoló kitüntetésében részesült, valamint a megye junior sportolójának is megválasztották. A 2010-es év is jól kezdődött számára a már említett két junior fedett pályás aranyéremmel.

- Négyszáz méteren igen simán nyertem, a második helyezett négy másodperccel maradt le mögöttem. Kétszázon viszont már jóval szorosabb versenyt vívtunk. Komiszár Krisztával évek óta vetélkedünk és három éve nem sikerült megvernem. Az idén végre sikerült, s bár a rajtnál kicsit beragadtam, jól hajráztam, így elsőként értem célba - emlékezett a budapesti erőpróbára.

Lilla úgy vélte, a felnőtt ob-n is eredményes lehet, de legfőbb célja, a kanadai junior világbajnokságon való részvétel.

- Úgy látom, a korosztályunkban a világon a középmezőnybe tartozunk, a rövidebb távokon inkább a fekete atléták az eredményesebbek. Számunkra már az is boldogság, ha kvalifikáljuk magunkat egy-egy világeseményre. Természetesen, mint minden sportolónak, nekem is álmom az olimpia, azonban 200-on és 400-on is óriási a vetélkedés. Gondoltam már arra is, hogy áttérek a 800 méterre, talán ott valamivel szűkebb a mezőny, jobbak a lehetőségeim - vélekedett az építész mérnöknek készülő tehetség.

Lilla hozzátette még, az idén mindenképp szeretne 400 méteren 55 másodperc alá jutni és jövőre megcélozza a korosztályos magyar csúcsot (53,87) is. Legközelebb a hétvégén áll majd rajthoz a SYMA csarnokban a nemzetközi atlétikai viadalon, 400-on teszi próbára magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!