Tudta? Milyen jogok illetik meg az élettársakat?

Veszprém - Az elmúlt hetekben több százan keresték fel a közjegyzőket, hogy élettársi kapcsolatukat legalizálják: nyilvántartásba vetették magukat. Mindez országos viszonylatban igaz, Veszprém megyében csupán érdeklődnek a párok az új lehetőség iránt.

Mátételki András

Januártól a közjegyzői kamarának létre kell hoznia az élettársi nyilatkozatok nyilvántartását.

Ha egy pár nem kíván házasságot kötni  aminek sokféle oka lehet , ám kapcsolatát valamilyen módon mégiscsak legalizálná, közjegyzőnél kérheti, hogy az együttélés együttélést közhitelesen, országos adatbázisban rögzítsék.

Nekik nyújt erre lehetőséget a törvény január elsejétől, amikor is közjegyző előtt élettársi nyilatkozatukat nyilvántartásba vetethetik, így könnyebben tudják bizonyítani a közöttük fennálló élettársi kapcsolatot. E dokumentálás alapján anyakönyvezhetnek például ha a párnak gyermeke születik, tehát ennek alapján a törvény előtt is egyértelműen vélelmezhető, ki az apa. Azonban az élet kevésbé derűs pillanataiban is segíthet, mondjuk szétköltözésnél a közösen szerzett vagyontárgyak elosztásában.

Dr. Őze Éva veszprémi közjegyzőtől megtudtuk, az élettársi kapcsolatban élők kaphatnak özvegyi nyugdíjat, de egyik félnek sincs öröklési joga, azaz sem haszonélvezeti, sem tulajdonjogot nem örökölhetnek. Még azok sem, akik már mondjuk két évtizede élnek ilyen kötelékben. Viszont, ha jó előre készítenek végrendeletet, abban pontosan meghatározhatják, hogy haláluk után a családban kire mit hagynak.

Minden bizonnyal ez a nyilatkozattétel még csak első lépés ahhoz, hogy az élettársak hasonló jogi feltételek között élhessenek, mint a házasok. 

*

Dr. Őze Éva elmondta, kollégáitól tudja, hogy sokan érdeklődtek már az új lehetőségről, de amint kiderült, hogy ez az öröklésre nem vonatkozik, visszaléptek a nyilvántartásba vételtől. Veszprém megyében eddig még senki nem kérte ezt fajta bejegyzést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!