Aladdin meséje a Pegazus bábszínpadán

Veszprém - Az arab-perzsa mesevilág, az Ezeregyéjszaka titokzatos történetei elevenedik meg a pápai székhelyű Pegazus Színház legújabb bábjátékában, mely a mihaszna ifjú, Aladdin csodálatos átváltozásának útját mutatja be.

Toldi Éva

Az Ezeregy éjszaka meséi legendás arab mesegyűjtemény, amelynek történetei szájról szájra terjedtek, különféle változatait az évszázadok folyamán különböző szerzők, fordítók újabb fordulatokkal színezve írásban is rögzítették. A mesék eredete a kora középkori Arábiába és Perzsiába nyúlik vissza. A leghíresebb történetek az Aladdin és a bűvös lámpa, az Ali Baba és a negyven rabló, valamint a Szindbád utazásai. Az Aladdin-történet mesefolyamának, mesés fordulatainak bábszínpadra állítását a kellő tömörítéssel a színpad állandó tervező-rendezője, Sarkadi Nagy László végezte el.

A történet szerint Aladdin, a léhűtő ifjú, nem tanult szakmát, csak csellengett a vásott utcakölykökkel, egy napon mesés lehetőséget kap a sorstól: Jafar, a gonosz varázsló őt bízza meg, hogy a föld mélyében rejtőzködő kincses barlangból előhozza neki azt a lámpást, amely csodálatos erővel bír, ég és föld urává teheti tulajdonosát. Aladdin eleinte húzódozik, de a kényszernek engedve elindul, hogy felfedezze a barlang titkait.

Megérzi Jafar kérése mögött a gonoszságot, hogy a lámpással a varázsló az emberek elleni tettre készül, ezért nem engedelmeskedik. A barlangban rejtőző kincsekből igyekszik kihozni, amennyit csak lehet, de Jafar bosszúból rázárja a barlangot. A mese fordulatai, a lámpás csodás használata, a benne rejtőzködő készséges és engedelmes dzsinn előhívása, segítsége Aladdint gazdag ifjúvá emelik.

A mesejáték alkalmat kínál az arab kultúra, a zene, az arab népi művészet, a mohamedán környezet, a perzsa költészet szépségeibe való bepillantásra is. A díszlet is ezt szolgálja, a játék kezdetén felcsendülő költői gondolatok, és a keleti ritmusokat, hangulatokat megszólaltató zene, Kövi Szabolcs muzsikája, a szereplők (Hegedüs Gabriella, Végh Zsolt, Meleg Gábor) játéka, a bábok megelevenítése, a füstölőből áradó illatok a mesés kelet világát idézik.

A történethez keretet az Ezeregyéjszaka meséinek legendás alakjai, Sahriár király és a szép szavú, mesemondó Seherezádé beszélgetése adja. A kommunikáció a színpad és nézőtér között sem marad el, az ámulat perceit a kicsattanó gyermeki nevetés váltja fel, s annak a tudata, hogy a mese irányítását, a történetfűzést a gyermekek is alakíthatják bekiabálásukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!